trött på skolan

Skoltrött? Vad kan man göra för att orka med skolan?

Pluggtips.se, 24 november 2021

De flesta av oss som har gått i skolan har någon gång känt sig skoltrött. Det är helt naturligt att känna så ibland, men det är viktigt att vi inte ger upp. Här kommer några tips för att hjälpa dig på vägen till examen.

1. Hitta en bra studieteknik

Det finns många bra studietekniker, men de är olika effektiva för oss alla. Du kan testa flera av de studietekniker som vi går igenom här på vår webbplats såsom Timeboxing, Eisenhowersprincip, Tidsfördelad repetition, Feynmantekniken och så vidare. Hitta det som passar för dig så att du gör pluggandet enklare.

2. Planera dina studier

Genom att planera dina studier kan du spara tid genom att du vet när du ska göra vad. Efter att du gjort det som du behöver göra kommer det även kännas bra eftersom du vet att du kan släppa skolan helt. Glöm inte heller bort att planera in roliga aktiviteter i din kalender så att det inte bara bli något med en massa måsten och tråkiga saker.

3. Sätt mål

Att sätta mål har väldigt många fördelar, och något som vi kan göra inom alla delar av vårt liv. Genom att sätta delmål på vägen till din examen kan du skapa motivation när du sedan uppnår dem och känner att du kommer närmare examen. Kom också ihåg att fira när du uppnår dina mål, såsom när du nyss klarat av en svår eller tråkig kurs.

4. Skapa en bra studieplats

Genom att hitta och skapa en bra studieplats kan du göra studerandet enklare. Det är viktigt att vi har en plats där vi känner att vi kan fokusera. Flera studieplatser som du kan pröva är att plugga i ett bibliotek, på ett cafe, i skolan eller hemma. Alla dessa studieplatser har fördelar och nackdelar.

5. Ta mentala pauser

Ibland behöver vi ta mentala pauser för att kunna återhämta oss. Det är viktigt att vi bara släpper skolan ibland och tar oss ut och rör på oss, eller hittar på något annat roligt. Saker som funkar väldigt bra för mig är träning och att spendera tid med vänner.

6. Prata med vänner eller familj

Om du känner att du är skoltrött så kan det också vara bra att prata med vänner och familj. Kanske har du något vän som känner likadant och då kan ni motivera varandra till att fortsätta. Din familj kan också hjälpa dig och kanske har de också några andra tips som kan vara till nytta. Våga fråga om hjälp om du behöver det.

7. Motivera dig själv

Hitta sätt att motivera dig själv när du ska plugga. Det finns flera sätta att motivera sig själv på, och du bör testa flera för att se vad som funkar för dig. Att lyssna på musik och skapa en yttre belöning till när du pluggat klart är två sätt att motivera dig. En yttre belöning kan vara att du ger dig själv något gott eller kanske lite speltid efter att du pluggat så länge som du behöver.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.