börja skriva

21 tips på ämnen och idéer för din krönika

Pluggtips.se, 1 februari 2022

En krönika är en kortare text som har en personlig utgångspunkt. Det betyder däremot inte att man delar med sig av privata saker i en krönika, utan snarare att krönikan ska vara subjektiv. Detta innebär att du som skriver får sätta din egna prägel på texten, och vinkla den hur du vill.

En krönika brukar normalt sätt ligga på omkring 500 ord, vilket motsvarar ungefär en hel sida i text. I tecken motsvarar detta omkring 3000 i antal.

När man skriver en krönika i skolan kan det vara svårt att välja ämne, därför tänkte jag dela med mig av några idéer på ämnen som du hade kunnat skriva om. Tänk dock på att välja något som du själv känner att du har starka åsikter och värderingar kring, eftersom du kommer få en bättre krönika då.

Idéer för din krönika

I listan nedan delar jag med mig av 21 olika idéer på ämnen som du hade kunnat skriva en krönika om. Försök att välja ett ämne som du själv känner att du har en stark åsikt eller värderingar om.

 1. GMU - bra eller dåligt?
 2. Vegetarianism
 3. Strängare straff för nedskräpning
 4. Begränsad skärmtid
 5. Massövervakning
 6. Alla borde donera till välgörenhet
 7. Abort
 8. Alla bör få donera blod
 9. Vi bör bygga ut kärnkraften
 10. Betygssystemet bör göras om
 11. Bitcoin som världsvaluta
 12. Elitsatsning inom idrott
 13. Få betyg tidigare
 14. Mobiltelefoner i skolan
 15. Programmering bör vara ett obligatoriskt ämne att läsa
 16. Dagens skönhetsideal på sociala medier
 17. Värnplikten som system
 18. Dödsstraff
 19. Tiggeri
 20. Är vinst i välfärden rätt eller fel?
 21. Sverige gjorde rätt/fel under Corona

Detta är endast några få förslag på idéer som du hade kunnat skriva en krönika om. Det bästa sättet är däremot om du själv kan komma på en egen idé som du brinner starkt för eller har en stark åsikt om.

Hur kommer man på egna idéer på ämnen?

Det finns flera olika tillvägagångssätt som du kan använda dig av för att komma på bra ämnen till din krönika. Du kan fundera på upplevelser som berört dig starkt och om du kan skriva något om det, skriva om något som är aktuellt i media, eller så kan du bara brainstorma fram egna idéer.

Det enklaste sättet av dessa tre metoderna är ofta att fundera över vad som är den stora snackisen just nu. Du kan ställa din en fråga såsom, vad visas på nyheterna och sociala medier just nu? Ett aktuellt ämne i media just nu är corona-pandemin och det finns mycket som man kan skriva om inom det. Exempelvis om Sveriges agerade, rätten att få välja vaccinstillverkare och så vidare.

När jag skriver krönikor brukar jag ofta fundera över vilka ämnen som jag har starka värderingar kring, och vilka situationer som berört mig starkt. Ofta kan man hitta väldigt bra idéer på ämnen för sin krönika genom att fundera på det.

Du kan självklart också brainstorma massor av idéer på ämnen under några minuter. Ett tips är att sätta en timer på 5-10 minuter och skriva ner alla idéer som du kan komma på. Efter att timern ringer kan du sedan utvärdera de olika förslagen du kommit fram till och välja det som du tycker om mest.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.