Vilket är det bästa mobilabonnemanget för studenter?

Pluggtips.se, 2022 njukčamánnu 14

Idag finns det 6 olika aktörer att välja mellan när man ska välja mobilabonnemang som student. Dessa är Vimla, Hallon, Fello, Chilimobil och MyBeat.

I detta inlägget kommer vi jämföra deras olika abonnemang för att se vilket mobilabonnemang som passar bäst för studenter.

Vilka mobilabonnemang finns att välja mellan?

Som student finns det flera mobilabonnemang att välja mellan. De olika abonnemangen som du kan välja mellan listas nedan.

  • • Vimla
  • • Hallon
  • • Fello
  • • Chilimobil
  • • MyBeat

Vimla ägs av Telenor och använder sig därför av Telenors nät.

Hallon ägs av Tre och använder sig därför av Tres nät.

Fello ägs numera av Telia och de använder sig av Telias nät.

Chilimobil och Fibio är två egna bolag och ägs därför inte av någon av de större operatörerna. Chilimobil använder Tres nät medan MyBeat använder sig av Telenors nät.

Vilket nät har bäst täckning?

Idag har alla mobilnät bra täckning på de flesta städerna i Sverige, men på avlägsna platser är Telia och därmed också Fello vinnaren eftersom de har bäst täckning.

Det var också något som jag fick uppleva när jag vandrade Kungsleden uppe i Lappland. Jag hade Hallon som mobilabonnemang som använder sig av Tres nät och jag hade knappt någon täckning alls under vandringen. Medan mina vänner som hade Fello som använder Telias nät hade täckning på flera platser.

Om du brukar spendera mycket tid på landet eller i vildmarken långt från städerna kan Fello eller Vimla vara det bästa valet. Vilma använder sig av Telenor som också har en rätt så bra täckningskarta.

På bilden nedan kan du se en jämförelse mellan de olika näten. Som du ser så har Telia och Telenor mycket bättre täckning längre upp i Sverige.

täckningskarta jämförelse

Runt städerna finns det däremot ingen skillnad mellan de olika mobilabonnemangen och där kommer alla ha bra täckning.

Vad kostar de olika abonnemangen?

Om du endast använder din mobil helt normalt och inte ser så mycket på videos och liknande där du använder dig av din surf kommer du vanligtvis att klara dig på omkring 6 gb surf.

Nedan kan du se en prisjämförelse mellan de olika aktörerna och de bästa surf-alternativen som de erbjuder.

Aktör Surfmängd Kostnad
Hallon 8 gb 99 kr/mån
Fello 6 gb 95 kr/mån
Vimla 6 gb 100 kr/mån
Chilimobil 6 gb 129 kr/mån
MyBeat 4 gb 110 kr/mån

Om du däremot brukar se mycket på videos eller filmer på din mobiltelefon kommer du att behöva mer surf.

Som riktmärke brukar man räkna med att 1 GB surf räcker ungefär till 1 timme videotittande, att streama musik i 10 timmar eller 16 timmars normalt surfande på webben.

Detta kan man använda för att räkna på ungefär hur mycket surf som du behöver. Om du exempelvis ser ungefär 20 timmar på youtube eller film på mobilen per månad kommer du behöva ungefär 20-30 GB surf.

Vilket abonnemang är mest prisvärt?

Det mest prisvärda abonnemanget för studenter är Hallon Student med 8 gb surf. Detta abonnemanget kostar vanligtvis 99 kr/mån men första 6 månaderna kostar det endast 49 kr/mån.

I detta abonnemanget får du mest surf till det billigaste priset.

Det kan också jämföras med Vimla som kommer på andraplats och kostar 100 kr/mån för 6 gb surf.

Något som man däremot ska komma ihåg är att Hallon som använder Tres nät tidigare hade sämst täckning när man studerade täckningskartan, så vilket abonnemang är egentligen bäst?

Vilket mobilabonnemang är bäst för studenter?

Olika abonnemang kommer att passa olika bra för olika studenter och vilket mobilabonnemang som är bäst för dig beror på vart du pluggar och hur mycket surf du använder.

Om du bor längre ner i Sverige såsom runt Göteborg eller Stockholm och använder den genomsnittliga surfmängden har Hallon det bästa abonnemanget. Då får du 8 GB surf för 99 kr/mån.

Om du däremot studerar långt upp i Sverige kan täckningen vara sämre med Hallon och då är Fello eller Vimla ett bättre val eftersom de använder sig av Telias och Telenors nät.

Om du exempelvis pluggar i Luleå eller vanligtvis spenderar mycket tid på landet eller i vildmarken rekommenderar vi Fello som använder sig av Telias nät.

Nästa fråga är sedan om hur mycket surf som man kommer behöva när det gäller Fello. 6 GB kommer att fungera för vissa och då kostar det 95 kr/mån. För andra kommer det vara för lite surf, eller precis på gränsen. Då rekommenderar jag istället Fellos abonnemang med 10 GB surf som kostar 125 kr/mån.

Detta var en genomgång som jag gjorde för att kunna hitta vilket mobilabonnemang som passar bäst för oss studenter. Jag hoppas inlägget hjälp dig att bestämma vilket abonnemang som du ska skaffa dig.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa betygen och bli mer effektiv.

Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!
Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.