plugga

Högskoleprovet eller betyg – Vad är bäst att satsa på?

Pluggtips.se, 29 mars 2022

Till de flesta utbildningar går det att söka med både betyg och ditt resultat på högskoleprovet. Om du fått dåliga betyg under gymnasiet kan högskoleprovet vara ytterligare en möjlighet att komma in på din drömutbildning på universitetet.

Borde man satsa på HP om man har dåliga betyg?

Om man har dåliga betyg satsar många på att få ett bra resultat på högskoleprovet. Samtidigt kan betyg vara ett säkrare kort eftersom högskoleprovet endast räcker under en viss tidsperiod. Så vad ska man egentligen satsa på?

Vad är högskoleprovet?

Högskoleprovet arrangeras en gång på våren och en gång på hösten och är ett prov för att mäta förmågan att klara högskole- och universitetsstudier. Resultatet från provet kan man sedan använda för att söka till högskole- såväl som universitetsstudier.

Högskoleprovet, som också kallas för HP, är ytterligare en möjlighet för att komma in på sin drömutbildning utöver betygen. Provet testar dina kunskaper inom svenska, engelska, matematik och logik genom ett antal flervalsfrågor.

Läs mer: Hur lyckas man på högskoleprovet?

Är det värt att satsa allt på högskoleprovet?

Nej, även om du får bra ett bra resultat på högskoleprovet så är det inte värt det att satsa allt på högskoleprovet. När du pluggar för att få bra betyg lär du dig mycket och det är något som du kommer gå miste om ifall du satsar allt på HP.

Om du däremot tidigare redan fått dåliga, men godkända betyg kan högskoleprovet vara en möjlighet att komma in på utbildning. HP ska däremot inte ersätta betygen helt.

Hur många gånger ska man göra HP?

Vanligtvis brukar man behöva göra högskoleprovet 2-3 gånger innan man får ett bra resultat som man kan använda för att söka in på sin utbildning. Det kräver däremot mycket övning för att du ska få ett bra resultat.

Första gången man gör högskoleprovet kan mer se som ett test hur provet fungerar, och är uppbyggt så du kan inte räkna med att få ett bra resultat första gången du gör det.

Kan man strunta i betygen om man får bra på HP?

Även om det teoretiskt sätt går att strunta i betygen om man får ett väldigt bra resultat på HP, så borde man inte göra det. Du behöver fortfarande ta en gymnasieexamen för att kunna söka in på universitet senare, och det innebär att du behöver minst E i alla ämnen och ett godkänt gymnasiearbete.

Få E i alla ämnen?

Om man får E i alla ämnen och ett bra resultat på högskoleprovet såsom 1,8 kan man fortfarande komma in på nästan alla utbildningar, däribland läkarlinjen. Det går att satsa på denna strategin om du vill, men det är inte något som rekommenderas.

Om du satsar på att endast få E i alla ämnen finns det en väldigt låg marginal och om du skulle få något F kommer du inte söka in till universitetet. Det bästa är därmed att satsa på lite högre betyg än E, så att du har lite marginal.

En nackdel med att endast satsa på E i alla ämnen är att du förmodligen inte kommer lära dig lika mycket om du hade fått bättre betyg. Det kan i sin tur påverka din utbildning på universitet negativt och göra det svårt för dig, eftersom du saknar många av grundkunskaperna.

Även om det går att satsa på E i alla ämnen och söka in på högskoleprovet så är det därför ingen rekommendation att göra det. Samtidigt kanske du inte längre behöver satsa på att få A i alla ämnen om du vill plugga till läkare.

alternativ till hp

Finns det några fler alternativ till HP och betygen?

Om du skulle misslyckas med dina betyg och med högskoleprovet, så finns det även andra möjligheter att komma in på sin drömutbildning. Du kan exempelvis göra matte- och fysikprovet, läsa upp dina betyg eller välja att studera utomlands.

Vad är matte- och fysikprovet?

Matematik- och fysikprovet är ett gemensamt antagningsprov till ett antal utvalda utbildningar på Chalmers, GU, KTH, Uppsala och Stockholms universitet. Genom att göra provet får du ytterligare en chans att konkurrera om en plats till utbildning du vill läsa. För att kunna söka med matematik- och fysikprovet behöver du ha ett godkänt provresultat.

Anmälningsperioden till matte- och fysikprovet öppnar vanligtvis någon gång under April och görs sedan i Maj. Provet går att göra i Göteborg (på Chalmers), Stockholm (på KTH) eller Umeå (på Umeå universitet).

Hur läser man upp sina betyg?

Om du vill läsa upp dina betyg så har du rätt till att göra en prövning. En prövning innebär att du läser in en hel kurs såsom Svenska 2 för att sedan tenta av hela kursen, och detta går att göra på komvux eller på folkhögskola.

Det finns även flera fördelar med att läsa upp sina gymnasiebetyg även om du redan har en gymnasieexamen. När du läst upp dina betyg kommer du kunna söka in på universitet med ytterligare en urvalsgrupp (kompletteringsgruppen) vilket kan öka dina möjligheter att komma in på din drömutbildning.

Hur fungerar det att studera utomlands?

En del som saknar betygen eller inte lyckas få ett bra resultat på högskoleprovet väljer också att studera utomlands. Detta gäller speciellt för utbildningar som är svåra att komma in på såsom läkarlinjerna.

Om du vill plugga till läkare kan du göra det i länder såsom Polen, Lettland, Litauen och Ungern. För att komma in på de någon av de medicinska universiteten kommer du att behöva göra ett antagningstest. Om du får godkänt på antagningstestet får du en plats till din drömutbildning.



Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.