läkare

Antagningspoäng till Läkarprogrammet (2023)

Pluggtips.se, 4 augusti 2023

Att studera till läkare är en dröm för många, och det är allmänt känt att det kräver höga betyg. Men vad innebär "höga betyg" i detta sammanhang? Hur högt måste man sikta för att uppnå sin dröm?

I den här artikeln granskar vi kraven i detalj, och ger en klarare bild av vilka betyg du behöver för att bli läkare.

På vilka lärosäten kan man läsa till läkare?

Idag finns det 7 lärosäten i Sverige där man kan studera till läkare. Totalt sätt finns det också rätt så få platser, om man jämför med hur många som söker till läkarlinjen varje år.

Det går att studera till läkare på följande universitet:

 • Lunds universitet
 • Uppsala universitet
 • Karolinska institutet (Stockholm)
 • Göteborgs universitet
 • Linköpings universitet
 • Umeå universitet
 • Örebro universitet

Antagningsstatistik för läkarprogrammet

Att det kan vara svårt att komma in på läkarprogrammet är säkert något som du redan känner till. För att komma in på läkarlinjen på något av de svenska lärosätena behöver du som minst ha 21.51 i betyg, eller 1.55 poäng på högskoleprovet.

Nedan kan du se antagningspoängen från urvalsgrupp BI och urvalsgruppen på högskoleprovet, vilket är de urvalsgrupperna som de flesta kommer söka med.

Lärosäte Urvalsgrupp BI Urvalsgrupp HP
Lunds universitet 22.29 1.75
Karolinska institutet 22.29 1.70
Uppsala universitet 22.14 1.75
Göteborgs universitet 21.88 1.65
Linköpings universitet 21.72 1.65
Örebro universitet 21.58 1.60
Umeå universitet 21.51 1.55

Statistiken kommer ursprungligen från Universitets- och högskolerådets antagningsstatistik för höstterminen året 2023.

Det är dock viktigt att komma ihåg att antagningspoängen för att komma in på läkarprogrammet kan förändras något från år till år, men de brukar oftast ligga på samma nivå.

Om vi exempelvis tar en titt och jämför med året innan, ser vi att antagningspoängen för 2023 är lite högre än 2022. Det verkar alltså som att konkurrensen för att komma in på läkarprogrammet har blivit något högre.

Vad innebär urvalsgrupp BI?

Urvalsgrupp BI är den urvalsgruppen där du söker med dina avslutade gymnasiestudier som ger behörighet utan kompletteringsbetyg.

Kompletteringsgruppen (BII) är en annan urvalsgrupp som man kan söka via om man har kompletterat sina gymnasiebetyg på exempelvis komvux.

Vilka betyg krävs för att bli läkare?

För att bli antagen till läkarprogrammet behövs höga betyg, med de lägsta poängen vid Umeå universitet på 21.51. Detta innebär majoriteten A i betyg och fulla meritpoäng.

Meritpoäng kan fås genom att läsa specifika kurser inom antingen matematik, engelska eller moderna språk.

Vad gör man om man inte kommer in på läkarlinjen?

Så, vad gör du om du inte kommer in på läkarlinjen i Sverige? Här är några alternativ som kan vara värda att överväga.

För det första kan du förbereda dig för högskoleprovet. Med ett högskoleprovresultat på runt 1.65 har många lyckats komma in på läkarlinjen de senaste åren.

Om det inte är möjligt, kan du också överväga att studera till läkare utomlands. Många svenska studenter har tagit den här vägen, och det finns ett antal länder där det är populärt att studera till läkare:

 • Polen: Medicinska Universitetet i Warszawa är ett exempel på ett universitet där man kan studera till läkare i Polen. Det är ett universitet med ett starkt internationellt rykte.
 • Danmark: Köpenhamns Universitet är exempelvis känt för sin utbildning inom medicin i Danmark.
 • Lettland: Rigas Stradins Universitet är en väldigt populär destination för internationella studenter som vill plugga till läkare.
 • Litauen: Vid Kaunas Medicinska Universitet erbjuds läkarutbildningar på engelska.
 • Italien: Università di Bologna, ett av världens äldsta universitet, erbjuder en utbildning till läkare på engelska.
 • Tjeckien: Charles Universitet i Prag är känt för sina läkarutbildningar.
 • Ungern: Semmelweis Universitet i Budapest har en lång historia av att utbilda internationella läkarstudenter.

En fördel med att studera till läkare utomlands är att det ofta finns fler tillgängliga platser, vilket kan öka dina chanser att komma in på programmet.

Men en nackdel är att du måste betala mer själv för utbildningen, vilket kan vara en ekonomisk belastning. Dock, om du verkligen brinner för att bli läkare, kan det vara värt att överväga dessa alternativ.

Hur kommer man in på läkarlinjen utomlands?

För att studera till läkare utomlands kräver många universitet att du klarar av ett specifikt antagningstest. Dessa test är avsedda att utvärdera en sökandes vetenskapliga och analytiska färdigheter, och ofta deras språkkunskaper, eftersom utbildningen vanligtvis erbjuds på engelska.

Testen kan variera beroende på vilket land och vilket universitet du ansöker till. Till exempel, om du vill söka till läkarprogram på ett universitet i Italien, så behöver du klara det italienska nationella antagningstestet för läkare, kallat IMAT.

När du väl har passerat antagningstestet och uppfyller alla andra behörighetskrav, är du redo att ansöka om att studera till läkare utomlands.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.