läkare

Antagningspoäng till Läkarprogrammet (2022)

Pluggtips.se, 7 oktober 2022

Det är många som drömmer om att plugga till läkare, och att man behöver ha bra betyg för att bli läkare är säkert något som alla också känner till.

Men hur bra betyg behöver man ha? Detta är något som vi går igenom i denna artikeln.

På vilka lärosäten kan man läsa till läkare?

Idag finns det 7 lärosäten i Sverige där man kan studera till läkare. Totalt sätt finns det också rätt så få platser, om man jämför med hur många som söker till läkarlinjen varje år.

Det går att studera till läkare på följande universitet:

 • Lunds universitet
 • Uppsala universitet
 • Karolinska institutet (Stockholm)
 • Göteborgs universitet
 • Linköpings universitet
 • Umeå universitet
 • Örebro universitet

Antagningsstatistik för läkarprogrammet

För att komma in på läkarlinjen på något av de svenska lärosätena behöver du som minst ha 21.56 i betyg, eller 1.60 poäng på högskoleprovet.

Det universitet som har de högsta antagningspoängen för läkarprogrammet är Lunds universitet. För att komma in på Lunds universitet behöver du ha 22.24 i betyg, eller 1.70 på högskoleprovet.

Nedan kan du ser antagningspoängen från urvalsgrupp BI och urvalsgruppen på högskoleprovet, vilket är de urvalsgrupperna som de flesta kommer söka med.

Lärosäte Urvalsgrupp BI Urvalsgrupp HP
Lunds universitet 22.24 1.70
Uppsala universitet 22.19 1.75
Karolinska institutet 22.19 1.70
Göteborgs universitet 21.82 1.65
Linköpings universitet 21.67 1.65
Örebro universitet 21.56 1.65
Umeå universitet 21.56 1.60

Statistiken kommer ursprungligen från Universitets- och högskolerådets antagningsstatistik för höstterminen året 2022.

Antagningspoängen kan variera något från år till år, men poängen brukar ligga på ungefär samma nivå.

Om man exempelvis jämför antagningspoängen för 2022 med tidigare år, så kan vi se att antagningspoängen för 2022 är något lägre jämfört med 2021.

Vad innebär urvalsgrupp BI?

Urvalsgrupp BI är den urvalsgruppen där du söker med dina avslutade gymnasiestudier som ger behörighet utan kompletteringsbetyg.

Kompletteringsgruppen (BII) är en annan urvalsgrupp som man kan söka via om man har kompletterat sina gymnasiebetyg på exempelvis komvux.

Vilka betyg krävs för att bli läkare?

De längsta intagningspoängen för att komma in på läkarlinjen är 21.56 poäng, vilket är läkarlinjen på Örebros universitet. Detta motsvarar att man har majoriteten A i betyg med full meritpoäng.

Vad gör man om man inte kommer in på läkarlinjen?

Många söker till läkarlinjerna i Sverige varje år, men vad kan man göra om man inte kommer in på någon av utbildningarna.

En del väljer att börja plugga inför högskoleprovet eftersom det är en möjlighet att komma in på läkarlinjen för många. För att komma in på läkarlinjen behöver man få runt 1.7 på högskoleprovet om man ser tillbaka på de tidigare åren.

Många som inte kommer inte läkarlinjen väljer också att plugga till läkare utomlands. Det är vanligt att svenskar plugga till läkare i någon av följande länder:

 • Polen
 • Danmark
 • Lettland
 • Litauen
 • Italien
 • Tjeckien
 • Ungern

Fördelen med att plugga till läkare utomlands är att det finns fler platser, vilket gör att det kan bli lättare att komma in på sin drömutbildning.

Nackdelen med att plugga till läkare i ett annat land är däremot att man själv kommer stå för mycket av kostnaderna. Samtidigt kan det kanske vara värt det om man drömmer om att bli läkare.

Hur kommer man in på läkarlinjen utomlands?

För att komma in på de flesta medicinska universiteten kommer du att behöva göra ett antagningstest. Om du får godkänt på antagningstestet kan du sedan komma in på din drömutbildning.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!
Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.