present

Vad ska man ge till den som tar studenten?

Pluggtips.se, 4 mars 2023

Artikeln innehåller rekalm genom annonslänkar.

Har du någon som snart ska ta studenten och letar efter en bra present? I detta inlägget kommer jag gå igenom hur man kan tänka för student och ge några olika presenttips till en tjej eller kille som snart tar studenten.

Det behöver inte vara särskilt svårt att hitta en bra present till studenten, det enklaste är ofta att köpa något till den framtida flytten. Alla som tar studenten kommer nämligen snart flytta hemifrån och då finns det många saker som man snart kommer att behöva.

Vad kan man ge till den som tar studenten?

Det finns massa olika saker som man kan ge till den som tar student. Självklart kan man anpassa presenten så att den blir personlig, men det finns även mer generella presenter som funkar för alla.

Saker till köket

Det är vanligt att mer ger bort flera olika kökssaker till en person som tar studenten. Exempel på sådana saker kan vara vinglas, ölglas, stekpanna eller grytor.

Detta är saker som alla kommer behöva när de flyttar hemifrån och det är därför bra presenter till någon som tar studenten.

Nedan kan du se en lista för lite olika idéer:

 • Ölglas och vinglas - Både ölglas och vinglas är något som man kommer behöva senare till sitt nya hem. Men kom ihåg att fråga föräldern om studenten redan har fått någon specifik “serie”.
 • Stekpanna - En bra stekpanna är ett måste och det är något som alla har stor användning för. En av våra favoriter är Barcelona Stekpanna 24 cm.
 • Grytor - En bra gjutjärnsgryta har man stor användning för när man ska laga matlådor. Om du vill ha ett tips så gillar jag Nordwiks Gjutjärnsgryta.
 • Vattenkokare - Vattenkokare är något som alla behöver när man ska flytta hemifrån.
 • Snyggt förkläde - Om man letar efter en billigare studentpresent så kan ett snyggt förkläde var perfekt inför matlagning. Vi tycker att Elena Förkläde är riktigt snyggt.
 • Kokbok - En bra present till den som ska flytta hemifrån och inte har så bra koll på matlagningen är en kokbok. Det är perfekt för att få inspiration till olika recept.

Det finns också många andra saker som studenter behöver till sitt kök när de ska flytta hemifrån. Om du vill ha mer inspiration kan du exempelvis kolla in en sida såsom KitchenTime.

Om du funderar på att köpa glas är det ofta bra att kolla med föräldern till den som tar studenten för att se om de redan börjat samla på någon specifik “serie”.

Smycken

Smycken kan ofta vara en vanlig studentpresent och det finns mycket att välja mellan när det gäller smycken, såsom örhängen, armband och halsband.

Smycken kan passa som present till dem som använder mycket stycken, men ärligt talat skulle jag säga att det finns säkrare kort.

Innan du köper smycken skulle jag tipsa om att kolla upp så att hen som du ska ge presenten till faktiskt gillar och brukar bära smycken.

Design och inredning

Det finns många presenter som man kan ge bort inom design och inredning såsom vaser, krukor, ljusstakar och snygga kuddar.

Detta är vanligtvis saker som alla som flyttar kommer att behöva för att snygga till sitt hem. Det kan även vara en extra bra studentpresent om personen är lite intresserad av design och inredning.

lägenhet

Du hittar många fina produkter inom inredning på Royal Design. Om du har svårt att välja finns även möjligheten att ge bort ett presentkort.

Värdepapper

Om personen är intresserad av aktier och investeringar kan det också vara en bra idé att ge bort aktier, fonder eller andra värdepapper.

Pengar för framtiden kommer alltid att behövas, men att bara ge bort pengar kan vara lite tråkigt, och då kan aktier eller fonder vara lite roligare.

Pengar i aktier och fonder har även potentialen att växa med tiden, vilket kan göra det till en av de bästa presenterna som man kan ge. Det kan också vara ett sätt att göra studenten mer intresserad av aktier, fonder och att börja spara själv.

Ett tips är också att ge bort ett medlemskap i Unga Aktiesparare. Det är en förening som håller flera event inom aktier och sparande och kan vara ett bra sätt att få någon intresserad av sparande och investeringar.

Detta medlemskapet hade även kunnat kombineras med en bra bok om sparande och investeringar såsom Vägen till din första miljon. Denna boken kan du hitta här.

Pengar eller presentkort

En annan vanlig examenspresent är att ge bort pengar eller ett presentkort. Pengar är alltid något som uppskattas av den som tar examen.

Fördelen med att ge bort pengar är att det är en väldigt enkel present och att man inte behöver fundera så mycket. Nackdelen är att det kanske inte är en lika rolig present som att ge bort någon sak.

Du kan även ge bort ett presentkort till någon specifik butik om du exempelvis vet med dig om att personen snart ska flytta eller liknande. Då hade du kunnat ge bort ett presentkort på exempelvis Royal Design.

Andra studentpresenter

Om du inte ännu inte hittat några av de övriga så tänkte jag också dela med mig av en presentlista med andra tips och idéer på studentpresenter.

 • Cocktail shaker Barset
 • Shotglas
 • Böcker (för bokälskaren)
 • Badlakan
 • Parfym
 • Klocka
 • Lyxiga sängkläder
 • Brandsläckare
 • Snygg kaffetermos
 • Högtalare
 • Resväska

Det kan vara svårt att välja present till en som tar studenten, och speciellt om man vill ge något som är personligt. Om man vill köpa något personligt kräver det ofta att man behöver fundera lite och kan det vara svårt att hitta något som passar.

En vanlig fråga när det gäller studentpresenter är hur mycket en studentpresent egentligen ska kosta, så vad är svaret på den frågan?

Hur mycket ska en studentpresent kosta?

Priset på en studentpris brukar variera beroende på vilken relation man har till den som tar studenten, men en studentpresenten brukar kosta mellan 200-1500 kronor.

 • Förälder - varierar kraftigt
 • Nära släkting eller vän till familjen - omkring 500 kronor
 • Granne med inte så nära relation - 200-300 kronor

Föräldrarna är dem som spenderar mest pengar på studentpresenter till sitt barn och då är det inte ovanligt att man spenderar upp till 3000-5000 kronor på en present, såsom en klocka.

Om du är en nära släkting till personen som tar studenten brukar man i snitt lägga runt 500 kronor, men det beror också på hur mycket pengar man har.

Om man är en granne och inte har en så nära relation med den som tar studenten brukar man istället rekommendera en present som kostar mellan 200 till 300 kronor.

Vanliga frågor om studentpresenter

Nedan går jag igenom några andra vanliga frågor om att studentpresenter som jag hoppas kan vara till hjälp för dig.

Kan man ge pengar till den som tar studenten?

Ja, du kan ge pengar till den som tar studenten. Pengar är också en bra studentpresent om man inte hittar något annat som passar. Pengar ger den som tar studenten större frihet att köpa det som den behöver.

Kan man ge bort alkohol som studentpresent?

Att ge bort alkohol såsom vin, sprit eller öl är ingen rekommendation. Den som firar studenten kommer redan ha alkohol i överflöde under dagen, och det är bättre att ge bort något som den som tar student kommer ha användning för.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.