högskolepoäng

Vad är högskolepoäng?

Pluggtips.se, 21 november 2021

Du får högskolepoäng för varje utbildning eller kurs som du läser på universitetet eller högskolan. En enkel förklaring för högskolepoäng är att det är ett sätt att mäta hur omfattande en utbildning eller kurs är.

Om du studerar heltid (100%) kommer du att läsa 30 poäng per termin, vilket motsvarar 20 veckor av studier. Ett helt år av heltidsstudier motsvarar 60 poäng. En veckas heltidsstudier motsvarar 1,5 högskolepoäng.

Varför finns högskolepoäng?

Du behöver högskolepoäng för att kunna ta din examen. För att kunna ta en högskoleexamen (kandidat) så behöver du 180 högskolepoäng vilket motsvarar 3 års studier. Medan för en masterexamen så behöver du läst en högskoleutbildning, och sedan en masterexamen på 120 poäng (3+2 år av studier).

Du kan se antalet högskolepoäng som du har genom att logga in på Antagning.se eller via Ladok.

Ibland behövs också högskolepoäng för att kunna söka olika kurser eller utbildningar på antagning. För att kunna läsa vissa kurser kan du behöva ha 180 högskolepoäng, vilket motsvarar en kandidat. Det samma gäller om du söker till en masterutbildning.

För en del kurser kan högskolepoängen också användas som en urvalsgrupp. Det finns två olika urvalsgrupper som bygger på högskolepoäng, som används beroende om det är en grundkurs eller en avancerad kurs.

Är kurser med fler högskolepoäng svårare?

Det finns ingen direkt koppling mellan hur svår en kurs är och antalet högskolepoäng som kursen innefattar.

När man avgör om en kurs är svår eller inte är det bättre att kolla om kursen är en grundkurs eller om kursen är på avancerad nivå. De kurserna på avancerad nivå kräver generellt sätt förkunskaper i tidigare kurser som du läst på grundnivå.

Generellt sätt så brukar man däremot behöva spendera mer tid på kurser som har fler högskolepoäng, men det beror också väldigt mycket på. Det finns kurser som skiljer sig från detta också.

Hur räknar man om gamla högskolepoäng till nya?

En ny examensordning infördes 2007 där de poängsystemet för utbildningar och kurser på högskolan och universitetet gjordes om.

Anledning varför man gjorde om poängsystemet för universiteten och högskolan för att det skulle stämma överens med resten av Europa. Idag motsvarar 1,5 högskolepoäng samma sak som 1,5 ECTS poäng.

För att räkna om gamla poäng till nya högskolepoäng behöver du multiplicera antalet poäng med 1,5. Detta beror på ett gammalt poäng nu motsvarar 1,5 nya högskolepoäng. Tidigare motsvarade en treårig utbildning 120 poäng medan idag så motsvarar en treårig utbildning 180 poäng.

nya poa¨ng=gamla poa¨ng×1.5\text{nya poäng} = \text{gamla poäng} \times 1.5

Det nya poängsystemet gör det enklare för de som vill studera utomlands eftersom det gör det enklare för studenter att få sina utländska kurser och examina erkända. ECTS-systemet gör det också enklare för studenter och andra att jämföra olika utbildningar i hela Europa.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.