master eller magister

Vad är skillnaden mellan en master och magisterexamen?

Pluggtips.se, 22 mars 2022

Efter att man tagit sin kandidatexamen har man möjligheten att ta antingen en master- eller magisterexamen. Både dessa utbildningar är på avancerad nivå, och det kan tyckas vara svårt vad som egentligen är skillnaden mellan dem.

I denna artikeln kommer vi därför gå igenom vad som är skillnaden mellan en master och magisterexamen.

Skillnaden mellan en master och magisterexamen

Det finns flera skillnader mellan en masterexamen och en magisterexamen. Den största märkbara skillnaden är exempelvis att en master utgörs av 2 år av heltidsstudier, medan en magister endast utgörs av ett år av studier.

Examensarbetet för en magisterexamen är också mindre och utgörs endast av 15 hp, vilket är lika stort som ett kandidatarbete. Medan ett masterarbete utgörs av 30 hp vilket motsvarar en hel termin.

Personer med en masterexamen kommer att ha en större fördjupning i sitt valda ämne eftersom studerar längre. Detta gör att de med en masterexamen kan vara mer attraktiva på arbetsmarknaden på grund av sin hög kompetensnivå.

Vad behöver man ha läst tidigare?

För att kunna läsa en master- eller en magisterutbildning behöver du först ha läst 3 år på en utbildning på grundnivå, vilket motsvarar en kandidatexamen.

Vanligtvis behöver man inte ha klarat alla specifika kurser innan man söker in på ett masterprogram eller magisterprogram. Normalt sätt brukar man däremot behöva 150 hp för att kunna söka in på en utbildning på avancerad nivå.

Har en master eller magister högst utbildningsgrad?

En masterexamen har en högre utbildningsgrad än en magisterexamen. Man läser både master- och magisterutbildningar på avancerad nivå, men en master är 2 år av heltidsstudier, medan en magisterexamen endast är ett år av heltidsstudier.

Behöver man läsa en magister innan en master?

Nej, du behöver inte läsa en magister innan du läser en masterutbildning. Man brukar söka till antingen en magister eller en master när man söker sin utbildning.

Är det bäst att läsa en master eller en magister?

När man läser en masterutbildning kommer man få en större fördjupning inom sitt valda område. Detta kan i sin tur leda till bredare arbetsmöjligheter om man läst en master eftersom man kommer ha en större specialisering.

Du som läser en master kommer däremot att behöva läsa ett är längre en någon som väljer ta en magisterexamen, vilket kan vara en nackdel om du snabbt vill komma ut i arbetslivet.

Examensarbetet för en master innebär också mer arbete och ett masterarbete består av 30 högskolepoäng, medan ett examensarbete för en magister utgörs av 15 högskolepoäng.

Vad som är bäst att läsa för dig är något som du själv kommer få bestämma, eftersom det kan variera från person till person. Om du däremot känner att du orkar och vill läsa två år till kan det vara värt att läsa en masterexamen.

Vad kan man gör efter sin examen?

En masterexamen är en nivå högre än en magisterexamen, och därför kan man efter att man läst sin magister välja att också ta en masterexamen.

Många börjar däremot att arbeta efter sin examen, och beroende på inom vilket område som man har tagit sin examen kan arbetsmarknaden se lite olika ut.

Generellt sätt så brukar däremot en person med en masterexamen ha lättare att få jobb eftersom den personen kommer ha en större fördjupning inom sitt valda ämne. Däremot behöver detta inte innebära att man kommer ha svårt att få ett arbete om man läst en magisterexamen.

Efter att man tagit sin magister- eller masterexamen är du dessutom behörig till att söka utbildningar på forskarnivå i ditt huvudområde. Utbildningar som är på forskarnivå har dock inte utbildningsplatser som erbjuds på samma sätt som utbildning på grund- och avancerad nivå, utan det skiljer sig en del.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.