Checklistan inför tentan

Checklistan kvällen innan tenta

Pluggtips.se, 2 oktober 2021

Tentaperioden kan vara stressig, och när vi stressar så finns det mycket som kan gå fel. Något som kan hjälp en inför tentan och göra en lugnare är att förbereda sig inför tentan.

I detta inlägget delar vi med oss om 7 tips på förberedelser som du kan göra kvällen innan tentan för att göra det lättare för dig under tentadagen.

1. Kolla upp när du skall vara där

Kolla upp när tentan börjar och sätt ett alarm på morgonen i god tid innan tentan börja. Du vill ha gott om tid att förbereda dig inför tenta och äta en stor frukost på morgonen. Du vill inte stressa iväg till tentan.

2. Kolla upp studentnummer eller kod

När du gör en tenta brukar du behöva ha ett studentnummer eller en kod som identifierar att det är just din tenta när resultat laddas in till Ladok.

Koden brukar att gå och få även under tentan, men om du vill vara extra förbered kan du skriva ner den på en lapp som du kan packa ner i ryggsäcken.

3. Pennor och sudd

Det kan tyckas som en självklarhet att man ska ha med sig pennor och sudd men många har faktiskt dykt upp till en viktig tentamen utan penna, så förberedd pennor och sudd kvällen innan.

Det kan också vara bra att packa ner någon extra i reserv så att du är förberedd på oförutsägbara händelser, och din bläckpenna exempelvis inte fungerar.

4. Annan utrustning

Under vissa tentor får man ha med sig miniräknare och ibland även kursboken. Det är bra att kolla upp vad du får ha med dig till tentan innan och senare packa ner det i ryggsäcken.

På många tentor kan miniräknare vara väldigt viktigt och därför vill du verkligen inte glömma den.

5. Kläder

Lägg fram kläder och annat för att underlätta allt under den kommande morgonen. Det kan göra att du känner dig extra förberedd inför tentan vilket kan minska dina stressnivåer.

En del har även en “turtröja” som de alltid brukar ha på sina prov eller tentor. Om du har en sådan borde du leta upp den kvällen innan.

6. Vatten och frukt

Vatten kan hjälpa dig att hålla fokuset under tentan, så se till att packa ner en vattenflaska kvällen innan. Många gillar även att ha med sig ett litet mellanmål såsom en frukt vilket kan ge dig en extra energikick.

En del gillar även att ha med sig kaffe till tentan, men det är något som du borde ordna på morgonen så att kaffet håller sig varmt.

7. Gå och lägg dig i tid

Försök att inte sitta uppe och plugga för sent kvällen innan tentan. Det är sällan som sista-minuten plugg faktiskt hjälper och det kan istället leda till att du bara blir trött.

Gå och lägg dig i tid och försöka att ordna en lugn kväll så att du vaknar utvilad och redo under tentadagen. Sömn är otroligt viktigt för att kunna prestera, och därför bör du försöka få dina 8 timmar natten innan tentan.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.