studera

Kan man vara för gammal för att börja studera?

Pluggtips.se, 3 mars 2022

Du kan aldrig vara för gammal för att börja plugga, många börjar studera senare i livet och det finns även dem som går tillbaka till skolan efter att de varit många år i arbetslivet.

I genomsnitt börjar svenskar studera vid 25 års ålder och genomsnittsåldern för att ta en kandidatexamen vid 28 års ålder. Däremot varierar detta en del mellan olika utbildningar, och ingenjörer börjar i genomsnitt studera tidigare än 25 år.

När är man för gammal för universitet?

Du är aldrig för gammal för att börja på universitet och faktum är att det kan finnas flera fördelar med att börja studera senare. Personer som väntar längre med att börja studera har ofta en bättre uppfattning vad dem vill med sina studier.

Det spelar ingen roll om du är 25 år eller 75 år, om du vill börja studera borde du börja göra det, för det är aldrig för sent. I Sverige är också utbildning gratis och det tycker jag att alla borde ta försöka ta vara.

Det finns också många fördelar med att börja studera, såsom att det är väldigt roligt, man lär sig mycket och man blir mer attraktiv på arbetsmarknaden som kan leda till en högre lön och ett bättre arbete.

Ett tydligt exempel på att det aldrig är för sent med att börja studera är att det finns flera pensionär som gör. Ett exempel på detta kan du läsa mer om här.

Man skulle även kunna hävda att det till och med finns flera fördelar med att börja studera senare, vilket vi går igenom mer nedan.

Fördelar med att börja plugga senare

Det finns flera fördelar med att börja studera, och när du börjar studera kommer du både har mer arbetslivserfarenhet och livserfarenhet vilket gör att du ofta har bättre koll vad du vill.

Om du har arbetat ett tag och haft möjligheten att fundera en hel del är chansen att du vet vad du vill ta dig i livet. Personer med mer livserfarenhet brukar även vara bättre på att fungera i grupp och sätta begränsningar vilket lan leda till bättre grupparbeten och laborationer.

När du börjar plugga kommer det också leda till ett bättre arbete efter dina studier och det brukar vara den vanligaste anledningen till varför folk börjar studera. De med en utbildning brukar även få en högre lön och ha en bättre löneutveckling jämfört med dem som saknar utbildning.

Man ska inte heller glömma bort att det är väldigt roligt att plugga och det ger dig möjligheten att lära känna många nya vänner. Faktum är att det alltid brukar vara några som bara påbörjar studierna för att bara ha roligt och gå på studentfester i början av utbildningen.

Nackdelar med att börja studera senare

Även om det finns flera fördelar med att börjar studera är det också viktigt att ta upp några nackdelar för att kunna göra en bra jämförelse. Här kommer några nackdelar som man behöver vara medveten om:

  • Dyrare levnadsstandarder - De som börjar studera har ofta dyrare levnadsstandarder eftersom de har vant sig med en dyrare livsstil och är vana med att ha pengar. Studentlivet kan vara väldigt annorlunda om man plötsligt tvingas leva på 10000 kronor per månad.
  • Större krav - Om du börjat bilda familj kommer det finnas större krav från din omgivning. Även om detta ofta brukar gå att lösa bra om man planerar bra.
  • Bygga upp studievanor - Om du inte är van med att plugga kan det ta tid att bygga upp bra studievanor som du hade tidigare under gymnasiet. Det kan ta tid att få in bra studietekniker igen, men kolla gärna in vår hemsida för fler tips.

Även om det finns nackdelar med att börja studera senare tycker jag helt klart att fördelarna överväger. Och kom ihåg att man endast lever en gång, så om du vill börja studera eller funderar på det tycker jag att du borde ta chansen.

Det kommer inte alltid vara lätt och när du börjar studera kommer du säkert stöta på flera hinder men jag kan lova dig att det vara värt det. Att plugga är otroligt roligt och utbildning är dessutom gratis här i Sverige, vilket är en möjlighet som jag tycker alla borde ta vara på.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.