programmering

Vilket programmeringsspråk ska jag lära mig först?

Pluggtips.se, 15 april 2022

När det kommer till programmering finns det idag en hel del olika språk att välja mellan. Vilket språk man ska lära sig beror ofta på vad man vill använda det till, och vilken nivå man är på. För nybörjare kan det vara svårt att veta vilket språk som är bäst att börja med.

I denna artikel försöker vi ge dig en guide till hur du ska tänka när du bestämmer dig för vilket språk du ska lära dig.

Vilka programmeringsspråk ska man lära sig?

När man ska börja lära sig programmering finns det ett par olika språk man kan välja mellan. I denna artikeln tittar vi närmre på tre av de mest populära språken för nybörjare; Python, Java och JavaScript.

Python

Python är ett av de mest populära programmeringsspråken på marknaden idag. Det används inom många olika områden som till exempel machine learning, webbutveckling och system utveckling.

Många tycker att Python är ett relativt enkelt språk att lära sig och det finns många resurser för nybörjare. Det är också ett bra språk för att komma igång med programmering på egen hand. Det finns exempelvis många digitala guider som du kan följa.

Java

Java är ett objektorienterat programmeringsspråk som används inom många olika områden, främst för olika applikationer och systemutveckling. Om du vill syssla med apputveckling för Android kan Java också vara ett bra val.

Många nybörjare kan tycka att Java är ett relativt komplext språk att lära sig, men det finns många resurser för nybörjare. En fördel med Java är att det används av många olika företag, så det kan vara en bra språk att lära sig för den som vill jobba med programmering.

JavaScript

JavaScript är ett skriptspråk som främst används för webbapplikationer. Det är ett av de mest populära språken på marknaden idag och används av många olika företag.

JavaScript är ett enkelt språk att lära sig, men det finns många resurser för nybörjare. Exempelvis finns det mängder med guider på Youtube som kan hjälpa dig att sätta igång att lära dig.

Python, Java eller JavaScript?

Det bästa språket för dig beror på vad du ska använda det till. Om du vill utveckla applikationer för webben är exempelvis javascript att rekommendera. Java och python är bra alternativ om du vill jobba inom systemutveckling eller machine learning.

När du väljer språk att lära dig är det bra att titta på hur komplext språket är, samt vilka resurser som finns för nybörjare. Python och JavaScript är relativt enkla språk att lära sig, medan Java är mer komplext. Det finns dock många resurser för nybörjare av alla tre språken, så det går att lära sig dem utan problem.

Det viktigaste är att du tittar på vad du ska använda det till och väljer ett språk som passar dina behov.

Vad ska du använda programmeringsspråket till?

Innan du börjar lära dig ett nytt språk är det viktigt att du funderar på vad du ska använda det till. Om du vill utveckla applikationer för webben är exempelvis javascript ett bra alternativ. Java och python är bra alternativ om du vill jobba inom systemutveckling eller machine learning.

Det första som du behöver göra är att fundera på vilket mål du har med att lära dig programmering. Vill du exempelvis utveckla spel, appar eller hemsidor? När du har satt ett mål för vad du vill använda det till kan du börja titta på vilket språk som är bäst lämpat för just det.

Om ditt mål med att lära dig programmering är att utveckla appar för Android är det Java du ska lära dig. Om målet är att bygga hemsidor eller webbapplikationer är det JavaScript som gäller. För machine learning och systemutveckling finns det många olika språk att välja mellan, så här är det bara att titta runt och se vilket som verkar intressant. För spelutveckling brukar C++ vara väldigt populärt.

Det finns många olika mål man kan ha med att lära sig programmering, så det är bara att titta runt och se vilket som verkar intressant för just dig. Kanske vill du bygga hemsidor, appar eller system? Eller kanske vill du lära dig grunderna för att sedan lättare kunna jobba med hårdvara? Oavsett mål finns det ett språk som är bäst lämpat, så det gäller bara att hitta det.

Några exempel på olika programmeringspråk är Python, Java, Javascript, C, C#, C++, Haskel och PHP.

Nybörjare i programmering – vad ska man tänka på?

När du är nybörjare inom programmering är det viktigt att tänka på att det kan ta tid att lära sig. Du kommer inte vara expert från dag ett, utan det kommer kräva mycket hårt arbete och övning. Men samma sak gäller för allt som man försöker lära sig.

När man är helt nybörjare kan det vara bra att börja med att se på andra när de programmerar på exempelvis Youtube och härma dem. På så sätt kan du få en bättre förståelse på hur man gör och tänker när man programmerar.

Det finns även många andra digitala resurser och verktyg för att lära dig programmering. Några exempel på det är Codecademy, Freecodecamp och Datacamp. Dessa tjänster erbjuder olika kurser och övningar för nybörjare i programmering, vilket kan hjälpa dig att sätta igång.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.