höja betyg

10 tips för att höja sina betyg

Pluggtips.se, 28 mars 2022

Att höja sina betyg är något som många i skolan vill göra, men det kan vara svårt att veta vad man behöver göra för att förbättra sitt betyg i ett ämne såsom matte eller svenska. I denna artikeln får du 10 tips för att hjälpa dig att höja dina betyg i ett specifikt ämne.

1. Gör dina läxor och uppgifter

Det självklaraste tipset för att höja sina betyg är att göra sin läxor och uppgifter. För att kunna få ett bra betyg behöver du göra dina dina läxor och lämna in dem i tid.

Det är även bra att börja med att arbeta på sina läxor och inlämningsuppgifter i god tid. Det kommer göra att du får tid att kontrollera uppgiften flera gånger, vilket i sin tur leder till en bättre skrivuppgift och bättre betyg.

2. Förbättra din studieteknik

Din studieteknik har en stor påverkan på din inlärning och dina betyg. Det är därmed viktigt att man hittar en bra studieteknik som funkar för en själv.

Några exempel på bra studietekniker som du kan läsa på mer om är feynman tekniken, tidsfördelad repetition och att använda sig av tankekartor.

3. Var aktiv på lektionerna

För att höja sina betyg är det bra om man är aktiv på lektionerna. Man kan tro att det endast är proven och uppgifterna som spelar roll, men faktum är att din aktivitet på lektioner också kan ha en påverkan på dina betyg.

Om du ofta presterar sämre på proven på grund av exempelvis provstress, samtidigt som du är duktig under lektionerna kan du fortfarande få ett bra betyg. Fördelen med att vara aktiv på lektionen är dessutom att du tenderar att lära dig mer.

4. Planera dina studier

Om du har har många aktiviteter utanför skolan är det bra att planera sina studier. Du kan skaffa dig en kalender för att planera din vecka, samt använda dig av att göra-listor för saker som du behöver få gjort varje dag.

Planera in när du behöver vara klar med olika uppgifter, inlämningar och när du behöver plugga i din kalender, så att du inte missar något.

5. Motivera dig själv

Det kan vara jobbigt att höja sina betyg och därför är det viktigt att motivera sig själv. Om du lyckas på ett svårt prov är det bra att belöna sig själv, och det kan du också göra om du gör ett bra arbete under ett studietillfälle.

Det är även bra att göra studerandet så enkelt som möjligt, genom att exempelvis välja en bra studiemiljö och att studera vid ett tillfälle när du känner att du kan studera effektivt.

6. Ta bättre anteckningar

För att få bättre betyg kan det vara bra att lära sig ta bättre anteckningar. Det finns flera metoder som man kan använda sig av när man tar anteckningar, såsom Cornell-metoden, vilket många säger både kan öka läsbarheten och inlärningen.

Man kan ta anteckningar både på papper och på datorn, och det är bra att testa vad som fungerar bäst för dig.

7. Sätt mål för dina studier

Det är bra att sätta mål för sina studier, såsom hur många räkneuppgifter som man ska utföra varje dag. Du ska däremot endast försöka sätta mål för sådant som du har kontroll över, såsom att plugga ett visst antal timmar eller att genomföra ett visst antal uppgifter.

Nackdelen med att sätta mål för att du ska få ett visst betyg är att du saknar kontrollen över det, och det kan också vara svårt att veta hur du ska kunna uppnå målet. Försök därför att sätta målen tillsammans med din lärare om du vill nå ett visst betyg.

8. Våga fråga om hjälp

Om du vill förbättra dina betyg men inte vet hur du kan göra det är ett bra tips att prata med din lärare i det ämnet. Alla skolämnen innefattar flera olika moment, och kanske är det ett speciellt moment som du borde börja med för att höja dina betyg.

9. Eliminera distraktioner

När du studerar är det viktigt att du försöker eliminera störmoment och distraktioner. Annars kan de påverka dina studier negativt och därmed också dina betyg.

Om du vill vara effektiv i dina studier kan det vara en bra idé att stänga av ljudet på din mobil och lägga undan den. Det är också bra att stänga ner flikar på din webbläsare som du inte kommer att använda dig av.

10. Ta hand om din hälsa

Det är viktigt att man tar hand om sin hälsa när man studerar. Du kan inte bara sitta och studera hela dagarna utan du behöver även få din dagliga motion. Att träna och röra på sig har även flera fördelar och kan exempelvis förbättra ditt minne vilket kan ha en positiv effekt på dina studieresultat.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.