prata och stamma

Hur kan man arbeta med och förbättra sin stamning?

Pluggtips.se, 11 juni 2022

Varje persons erfarenheter av sin stamning är unik och det är något som variera mycket från person till person. Därför kan det vara svårt att ge konkreta tips som funkar till alla som stammar.

I denna artikeln kommer jag därför fokusera på att gå igenom mina erfarenheter av min stamning och hur man kan tänka kring stamning och förbättra sin kommunikationsförmåga.

Vad är stamning och varför stammar man?

Stamning innebär generellt sätt en störning i talets rytm, men exakt hur det uppstår varierar mellan olika personer. För en del uppstår stamning genom en ofrivillig repetition, förlängning eller ett avbrott av ett ljud.

För de flesta uppkommer stamningen från en utvecklingsmässig stamning, vilket innebär att de har stammar sedan de var små. Det börjar vanligtvis mellan 2 och 5 års ålder, och pojkar tenderar att ha större sannolikhet att drabbas än flickor.

Det finns många teorier om vad som orsakar stamning, men den mest sannolika förklaringen är att den beror på en kombination av genetiska och miljömässiga faktorer. Stamning kan förekomma i familjer, men det är oklart hur mycket genetiken spelar roll.

Det finns en del som tyder på att stamning kan bero på ett problem med hur hjärnan bearbetar talet. Något går fel i den del av hjärnan som ansvarar för att samordna rörelser, vilket gör det svårt att producera flytande tal.

Detta betyder däremot inte att stammare på något sätt skulle vara mindre intelligenta än en person som inte stammar. Stammare tenderar normalt sätt att vara medelmåttiga eller över snittet när det gäller IQ.

Stamning kan också påverkas av ångest eller stress. Det betyder att om du känner dig nervös eller under press kan du stamma mer.

Den goda nyheten är att stamning inte är ett permanent tillstånd. De flesta lär sig hantera sin stamning vilket gör att den förbättras med åldern.

Hur kan du arbeta med din stamning?

Det finns många saker du kan göra för att hantera din stamning och göra den mer hanterbar. Mycket handlar i grunden om att vara mer öppen med din stamning och inte vara rädd för att stamma.

För många uppkommer nämligen stamning genom spänningar när man försöker att inte stamma. Normalt sätt tenderar man att stamma mer i situationer där man är rädd för eller inte vill stamma.

1. Var öppen med din stamning

För det första så är det viktigt att stamningen inte är något som du rädd för eller försöker undvika. Försök att vara öppen med att du stammar, och låt aldrig de stoppa dig i olika situationer.

Försök inte heller dölja din stamning genom att undvika ord som du tror kan utlösa din stamning. Det gör det bara värre i längden.

Om du träffar nya människor ska du inte heller vara rädd för att berätta att du stammar, om du upplever att det kan hjälpa dig. På så sätt kommer de att vara mer förstående om du stammar under samtalet, och det kan hjälpa dig att slappna av.

2. Tala långsamt

Något som många gör när de stammar är att det försöker prata fortare för att få snabbare få sagt det som de vill säga. Men detta ger ofta bakslag, eftersom det kan göra stamningen värre och göra att du stammar mer.

Försök i stället att sakta ner ditt tal och ta pauser mellan orden om du behöver det. Detta hjälper dig att slappna av och gör det mindre troligt att du kommer att stamma.

Oftast är det bra att försöka prata så långsamt så att det nästan låter onaturligt för dig själv. Ta även fler pauser i ditt tal genom att exempelvis ta en kort paus efter varje mening eller efter att du sagt 5-6 ord.

3. Sluta göra rörelser kopplat till din stamning

Många som stammar har olika rörelser som de gör samtidigt som de stammar såsom att de blinkar eller grimaserar.

Dessa rörelser är ofta omedvetna och görs i ett försök att hjälpa till med stamningen, men de kan faktiskt förvärra den och göra den mer synlig.

Därför är det viktigt att vara medveten om dessa rörelser och försöka stoppa dem. Det kan vara svårt i början, men med tiden kommer det att bli lättare. Första steget är bara att identifera vilka rörelser som man gör när man stammar.

4. Bibehåll ögonkontakt

Ibland kan man vilja kolla bort när man stammar, kanske på grund av att man skäms litegrann över sin stamning. Men det kan faktiskt göra det värre, eftersom det kan få dig att verka mer nervös och öka sannolikheten för att du stammar.

Därför är det viktigt att försöka hålla ögonkontakt när du talar, även om det är svårt. Det kommer att hjälpa dig att slappna av och göra din stamning mindre synlig.

Det kommer även skapa dig en självbild där du är trygg med din stamning, vilket huvudsakligen är det som du vill uppnå.

prata med vän

Vilka situationer brukar vara svåra när man stammar?

En person som stammar kommer att stamma mer eller mindre i olika situationer. Bland många är det exempelvis vanligt att man stammar mer när man träffar en ny människa, pratar i telefon, eller pratar med auktoriteter såsom en chef eller lärare.

Det beror ofta på att vi är mer nervösa i dessa situationer, vilket kan få oss att stamma mer.

När man träffar nya människor är det vanligt att man är lite nervös och därmed stammar mer. Men det är viktigt att inte låta detta hindra dig från att träffa nya människor och få nya vänner.

Något som exempelvis många som stammar kan ha svårt med är rädslan för att stamma när man ska hälsa på någon ny och säga sitt egna namn. Detta är något som jag själv ha upplevt flera gånger och det kan vara rätt så jobbigt som stammare, men det är viktigt att inte låta de hindra dig.

Kom ihåg att det är okej att stamma och det gör ingeting om du gör det, och genom att undvika liknande situationer kan det det gör bara din stamning värre i längden.

Samma sak gäller för att prata i telefon. Många personer som stammar tycker att det är svårt att ringa telefonsamtal eftersom de är rädda för att stamma. Men återigen är det viktigt att inte låta detta stoppa dig och att bara försöka slappna av.

Det är också vanligt att stamma mer när du talar med auktoriteter, till exempel en chef eller lärare. Det beror ofta på att vi känner oss mer pressade att tala perfekt i dessa situationer, vilket gör att vi skjuter oss själv lite i foten eftersom man tenderar att stamma mer när man "inte får stamma".

Men det är viktigt att komma ihåg att alla stammar ibland och att det inte är något att skämmas för. Försök bara att slappna av och vara dig själv, så småningom kommer du att vänja dig vid att prata med alla typer av människor.

Ta inspiration från andra kända som stammat

Något som visar att det går att övervinna sin stamning, och att det inte behöver styra ditt liv, är alla de kändisar som har stammar men ändå lyckats förverkliga sina drömmar.

Några av dessa kändisar och framgångsrika personer är:

  1. Joe Biden
  2. Bruce Willis
  3. Winston Churchill
  4. Nicole Kidman
  5. Charles Darwin
  6. Tiger Woods
  7. Samuel L. Jackson
  8. Isaac Newton
  9. Elvis Presley
  10. Alan Turing

Alla dessa personer har uppnått stora saker, trots att de stammar. Så om de kan göra det, kan du också göra det!

Saker att tänka på i skolan

Om du stammar och går i skolan kan det lätt bli så att man blir lite extra rädd för exempelvis att hålla presentationer eller läsa högt i klassen.

Men det finns några saker du kan göra för att göra det lite lättare för dig själv:

1. Låt din lärare veta att du stammar

Det här kan tyckas vara en svår sak att göra, men det kan faktiskt vara till stor hjälp. Din lärare kommer då att vara medveten om din stamning och kommer förmodligen att vara mer förstående om du har svårt att läsa högt eller hålla presentationer.

Samtidigt är det viktigt att du inte försöker undvika dessa situationer eftersom om du undviker dem kan det göra det värre i längden, men genom att låta din lärare veta kan ni själva kommer överens om ett handlingssätt som fungerar.

2. Hitta en vän som du kan lita på

Det kan vara bra att ha en vän i skolan som du kan lita på och som känner till din stamning. På så sätt kan du vända dig till dem för att få stöd om du behöver det.

Att ha en vän som man känner att man kan prata öppet med om sin stamning kan också kan vara till hjälp i sig självt, eftersom det kan få dig att känna dig mindre ensam och tryggare i olika situationer.

3. Fokusera på innehållet, inte på stamningen

När du håller en presentation eller läser högt i klassen kan det vara lätt att fastna i din stamning och oroa dig för det istället för att fokusera på innehållet i det du säger.

Detta är något som jag själv gjort massor av gånger och det kan vara lättare sagt än gjort, men något som vanligtvis hjälper är att försöka göra det med mer inlevelse och nästa överdriva lite ibland.

Något som många stammare ofta upplever är att de tenderar att stamma mindre när de förändrar sin röst, till exempel att tala högre eller lägre än vanligt och förändra tonläget.

Försök även att sakta ner ditt tal och nästan prata långsammare än vad som känns naturligt. Även om detta är svårt, så kan det hjälpa dig att bibehålla ett lugn och nästan lura din kropp, vilket kan hjälpa dig att stamma mindre.

Sammanfattning

Stamning är en vanlig talstörning som drabbar många människor. Det är inget att skämmas för och det finns saker du kan göra för att ta kontroll över din stamning.

Försök framförallt att bara slappna av och vara dig själv, så småningom vänjer du dig vid att prata med alla typer av människor. Försök aldrig att dölja din stamning, utan inse att det är en del av dig även om det inte är en del av den som du är.

Låt dig även inspireras av andra människor som har lyckats uppnå stora saker, trots sin stamning. Några exempel är Winston Churchill, Tiger Woods och Samuel L. Jackson. Om de kan göra det, kan du också göra det!

Om du stammar och går i skolan så kan det till exempel hjälpa att berätta för din lärare om din stamning, hitta en vän som du kan lita på dig själv och fokusera på det du säger snarare än på din stamning.

Glöm inte att du inte är ensam om din stamning, och att det finns många människor där ute som förstår vad du går igenom. Och slutligen, kom ihåg att du kan uppnå allt som du bestämmer dig för, oavsett om du stammar eller inte!Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.