träning

Hur påverkar träning dina skolresultat?

Pluggtips.se, 16 maj 2022

Träning och fysisk aktivitet har många fördelar och har visats sig kunna förbättra skolresultaten. Studier visar nämligen på att elever som är fysiskt aktiva och regelbundet motionerar presterar bättre i skolan jämfört med elever som inte motionerar.

Anledningen till detta beror på att träning och fysisk aktivitet har många fördelar och kan förbättra ens fokus, koncentrationsförmåga och inlärningen.

Hur påverkas vi av fysisk aktivitet?

Du har säkert hört att motion är bra för kroppen, men hur påverkar fysisk aktivitet oss fysiologiskt? Det finns många fördelar med att vara aktiv, bland annat bättre välbefinnande, minne och kreativitet.

När vi rör på oss ökar blodcirkulationen, vilket ger cellerna mer syre. Det gör det också enklare för cellerna att bearbeta giftiga ämnen som kan orsaka stress. När vi rör på oss frigörs även flera hormoner såsom dopamin, endorfiner och serotonin.

Dessa hormoner förbättrar vårt humör och får oss att må bättre. De kan också ha ytterligare fördelar, bland annat ökad kreativitet, koncentration och smärtlindring.

Studier har även visat på att det ökade blodflödet till olika delar i hjärnan såsom hippocampus kan leda till en förbättrad minnesförmåga.

Som du säkert ser finns det många fördelar med fysisk aktivitet och något som vi bör dra nytta för när vi studerar. Genom att röra på oss kan vi både förbättra vår hälsa, såväl som våra skolresultat.

Vilka är alla fördelar med fysisk aktivitet?

Fysisk aktivitet har många fördelar, bland annat:

  • Förbättrat välbefinnande
  • Ökat minne och ökad kreativitet
  • Bättre fokus och koncentration
  • Smärtlindring
  • Starkare skelett
  • Ökat blodflöde till olika delar av hjärnan
  • Förbättrat immunförsvar

Många av dessa fördelarna kommer vi gynnas av mycket i våra studier. Några av dessa är självklara såsom förbättrat fokus och koncentration som hjälper oss till exempel när vi lär oss nytt material.

Samtidigt finns det även andra fördelar såsom ökat välbefinnande, som också är otroligt viktigt. Både för vår mentala hälsa och för våra skolresultat. För om man ska lyckas i längden är det framförallt viktigt att man mår bra psykiskt.

Vilka effekter har ökat fokus och koncentration?

Ett bra fokus och koncentration är väldigt viktigt för att kunna lyckas i skolan och kunna lära oss nya saker. Genom att ha en bra koncentration kommer vi kunna arbeta längre med en uppgift vilket i sin tur kommer innebära att vi kommer lära oss informationen bättre.

Ett bra fokus och koncentration gör också att vi kan vara mer produktiva när vi studerar vilket kan leda till bättre betyg. Dessutom kan den hjälpa oss att hålla oss lugna under press och undvika att göra misstag eller bli distraherade.

I dagens samhälle kan det annars vara väldigt enkelt att bli distraherad på grund av all teknik och sociala medier. Men om vi kan lära oss att fokusera och koncentrera oss bättre blir det mycket lättare att nå våra mål både i skolan och i livet.

Hur kan vi gynnas av en ökad kreativitet?

När vi är fysisk aktiva kan vi även öka vår kreativitet vilket kan vara till stor nytta både i skolan och i vår framtida karriär.

Rörelse och fysisk aktivitet, till exempel en promenad, kan också hjälpa dig att förbättra din kreativitet. Så om du har fastnat i ett skolprojekt kan du gå en promenad eller springa för att rensa huvudet och se om det hjälper.

Du kan också använda fysisk aktivitet som ett sätt att ta pauser från studierna. Genom att göra något du tycker om kan du komma tillbaka till studierna med ny energi och nya idéer.

Dessutom kan ökad kreativitet också hjälpa oss i våra framtida karriärer. Om du vill arbeta inom ett kreativt område eller starta ett eget företag är det viktigt att vara så kreativ som möjligt. Och att vara fysiskt aktivitet kan vara ett bra sätt att öka din kreativitet.

glad student

Vilken är den största fördelen med träning?

Det finns många fördelar med fysisk aktivitet, bland annat förbättrat välbefinnande, ökat blodflöde till olika delar av hjärnan, starkare ben, förbättrat immunförsvar med mera.

Den största fördelen av dessa skulle däremot jag säga är ett förbättrat välbefinnande och mental hälsa. Att må bra är otroligt viktigt, både för våra skolresultat och för våra liv i allmänhet.

Psykisk hälsa är lika viktig som fysisk hälsa, och genom att vara fysiskt aktiva kan vi förbättra vår psykiska hälsa. Detta är något som vi alla bör dra nytta av.

Hur mycket ska man röra på sig varje dag?

Enligt Anders Hansén som skrivit boken Hjärnstark: Hur motion och träning stärker din hjärna, så ska man försöka promenera i minst 30 minuter varje dag, men det är också viktigt att du försöker få upp pulsen.

Det bästa för hjärnan är löpträning, och det är bra att springa minst tre gånger i veckan på 45 minuter varje gång. När du tränar är det framförallt viktigt att du försöker få upp pulsen.

Konditionsträning verkar vara det som ger bäst resultat för hjärnan, men styrketräning påverkar också hjärnan positivt. Om du gillar att styrketräna och gör det mest kan det därför vara bra att komplettera med lite konditionsträning.

Tänk även att lite träning är bättre än någon träning, så försök att få in lite fysisk aktivitet varje dag, även om det bara är en kort promenad.

Detta är även viktigt om du exempelvis pluggar inför ett prov. Många kanske då väljer att hoppa träningspasset för att få mer tid åt pluggandet, men man behöver även tänka på de positiva fördelar som träning och rörelse ger dig.

Sammanfattningsvis finns det många fördelar med fysisk aktivitet och det är något som vi bör dra nytta av när vi studerar. Genom att röra på sig och får upp pulsen kan vi förbättra vårt fokus, vår koncentration, vår kreativitet och vår mentala hälsa.

Alla dessa saker är viktiga för att uppnå goda resultat i skolan. Så försök att få in lite fysisk aktivitet varje dag, även om det bara är en kort promenad, för att kunna dra nytta av fördelarna.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.