stockholm

Våra svenska studentstäder - (Bäst, störst och vackrast)

Pluggtips.se, 6 augusti 2022

Idag finns det 16 universitet och 31 högskolor i Sverige och det innebär att det finns många olika städer som kryllar av studenter.

I denna artikeln kommer vi gå igenom Sveriges studentstäder och ge dig lite intressant fakta om var och en av dem.

Vilken är den största studentstaden i Sverige?

Den största studentstaden i Sverige är Stockholm med omkring 90 tusen studerande på Stockholm olika universitet och högskolor. På andra plats hamnar Göteborg med omkring 60 tusen studenter.

Nedan kan du se en fullständig tabell på Sveriges studentstäder och hur många studenter varje stad har.

Stad Antal studenter
Stockholm 90 000
Göteborg 60 000
Uppsala 50 000
Lund 46 000
Umeå 38 000
Linköping 35 900
Malmö 24 000
Karlstad 19 000
Luleå 19 000
Örebro 17 000
Växjö 14 000
Gävle 13 500
Halmstad 12 000
Skövde 11 000
Sundsvall 7 300
Visby 4 300

Datan är baserad på hur många som studerar på varje universitet och därför kommer siffrorna inte helt korrekta eftersom det kan finnas studenter som studerar på distans och därför bor på en annan ort.

Vilken är den minsta studentstaden i Sverige?

Den minsta studentstaden med det minsta antalet studenter är Visby. Campus Gotland som tillhör Uppsalas universitet har 4300 studenter.

Sundsvall är en annan liten studentstad och här ligger Mittuniversitetet som har totalt 7 300 studenter.

Mittuniversitet tillhör också ett av de mest nystartade universiteten och grundades som en högskola året 1993, och det blev ett universitet senare under året 2005.

Vilken är den vackraste studentstaden i Sverige?

Vilken som är den vackraste studentstaden beror självklart vad du själv tycker är fint, men några av de finaste studentstäderna är Stockholm, Visby, Sundsvall och Lund.

Stockholm centrum är mycket kompakt och du kan lätt ta dig runt till fots eller med kollektivtrafik. Staden har många grönområden och parker och skärgården finns alltid nära till hands

Visby ligger på ön Gotland och är Sveriges enda stad som är helt omsluten av en stadsmur. Staden har en medeltidskänsla och är ett mycket populärt turistmål på sommaren.

Sundsvall ligger mitt i Sverige och är känt för sina vackra byggnader som byggdes efter att en brand förstörde större delen av staden 1888.

Lund ligger i södra Sverige och är en av de äldsta städerna i landet. Staden har en mycket lång historia och är hemvist för ett av Skandinaviens äldsta universitet som grundades 1666.

Vilken är den bästa studentstaden i Sverige?

Det finns mycket som ska ingå i en bra studentstad såsom ett bra utbud av utbildningar, ett livligt studentliv, många roliga aktiviteter runtomkring studierna, prisvärda boenden och mycket mer.

Lund får ofta priset som den bästa studentstaden i Sverige eftersom det finns ett bra kursutbud, ett livligt studentliv och många roliga aktiviteter i anslutning till studierna.

Samtidigt beror det också mycket på vad man själv letar efter i en studentstad. Vad som är rätt för någon annan behöver nödvändigtvis inte vara rätt för dig.

Några av studentstäderna som däremot alltid brukar ligga högst upp på topplistorna är:

  1. Lund
  2. Stockholm
  3. Göteborg
  4. Uppsala
  5. Linköping

Förutom dessa städer så finns det självklart många andra städer som också är utmärkta platser att studera på. Mycket beror också på vilken utbildning som du vill läsa eftersom studentlivet på en plats kan variera en del beroende på vilken utbildning som du läser.

Vilken är den äldsta studentstaden i Sverige?

Det äldsta universitet i Sverige är Uppsalas universitet och det gör Uppsala det den äldsta studentstaden i Sverige. Uppsala universitet grundades 1477 vilket gör det Nordens äldsta universitet och studentstad.

Lund är ett annan gammal studentstad och deras universitet grundades år 1666. Det gör Lund till den näst äldsta studentstaden i Sverige.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.