10 enkla tips på hur du skriver en bra essä
Pluggtips.se, 15 mars 2022Syftet med en essä är att diskutera ett ämne, och en essä går att jämföra med en insändare eller en debattartikel. Skillnaden är däremot att du inte måste komma fram till ett entydigt svar för en essä.
En essä ska innehålla en inledning, brödtext och en sammanfattning och brukar vanligtvis vara ungefär 2 sidor lång. Detta motsvarar ungefär 1000-1200 ord.
1. Planera din essä innan du börjar skriva
Det kan vara lätt att vilja sätta sig och skriva direkt men det bästa är om du först kan lägga upp en plan för vad du vill att din essä ska innehålla.
Fokusera på vilken frågeställning som du vill besvara och fundera på vilka olika ämnen som du vill ta upp. Leta också upp tänkbara källor som du sedan kan citera och referera till.
2. Välj ett ämne du är intresserad av
Om du får välja ämne fritt rekommenderar jag dig att välja ett ämne som du är intresserad av. Om du har tidigare kunskaper inom ämnet du skriver om kommer din text generellt sätt ha en högre kvalité.
Några källor där du kan få inspiration på ämnen är:
- Läs insändare i tidningar
- Surfa på nätet eller youtube
- Sök på sociala medier
- Prata med vänner och familjer
Ett annat tips för att hitta bra idéer på ämnen är att brainstorma. Ta fram ett papper och skriv ner alla idéer som du kan komma på under 5 minuter. Välj sedan ut det ämnet som du tycker är mest intressant.
3. Hitta bra källor
För att skriva en bra essä är det viktigt att hitta bra källor som du kan använda för att stödja upp dina argument. Om du skriver en vetenskaplig essä ska du helst inte använda Wikipedia utan försök istället att hitta bättre och mer vetenskapliga källor.
Glöm inte heller bort att du måste lista alla dina källor som du hänvisat till i din essä i slutet av din text så att läsaren ska kunna se var informationen kommer ifrån.
4. Basera texten både på källor och egna funderingar
En essä ska utgöras av både källor som du citerar och egna funderingar och försök att skapa en balans mellan dessa.
Det är också viktigt du du markerar tydligt vad som är fakta och vad som är dina egna tankar genom att använda referatmarkörer och källhänvisningar i texten.
5. Börja skriva på din essä i tid
Din essä behöver vanligtvis tid att utvecklas och därför är det alltid bäst om du kan börja skriva din essä i tid. Börja planera uppgiften tidigt och fundera på vad du vill ta upp och vilken frågeställning som du vill besvara.
Genom att börja skriva på din essä i tid kommer du också ha gott om tid senare att läsa igenom den vilket kommer göra att den får en högre kvalité.
6. Skriva brödtexten först, och inledningen senare
Det är ofta bäst att börja skriva på själva brödtexten, istället för inledningen när du ska skriva på en essä. Detta beror på att inledningen ska introducera ämnet och det är mycket lättare att introducera ett ämne om du vet vad det senare kommer handla med.
Så börja skriv själv brödtexten, och skriv därefter din inledning och sammanfattning.
7. Läs andra texter för inspiration
Ett bra tips för hur man kan hitta inspiration till sin essä är genom att läsa andra olika texter, insändare och debattartiklar i exempelvis tidningar såsom SvD.
8. Fokusera inte på att språket i början
När man börjar skriva är det bästa att inte bry sig så mycket om språket. Fokusera istället på att endast producera text, som du sedan kan sätta ihop för att skapa en röd tråd. Detta är vanligtvis det bästa sättet för att undvika skrivblockering.
Fokusera inte på att det ska vara helt grammatiskt korrekt i början, utan det är något som du kan lösa senare. Börja med att skapa en idé om vad din text ska handla om.
9. Fånga läsaren med en bra inledning
Inledningen är viktig eftersom den introducerar ditt ämne och din frågeställningen och sätter det i ett sammanhang för läsaren.
Din inledning är en viktig för att den har som uppgift att fånga läsaren intresse och introducera frågeställningen.
10. Var noga med dina källor
När du hittar dina källor är det bra om du skriver ner dem direkt när du inför något nytt till din text. Annars kan det vara svårt att hitta tillbaka till rätt källa när du ska skriva din källförteckning.
Glöm inte heller att skriva ner vilket datum som du hämtade källan.