politik

Hur blir man en politiker?

Pluggtips.se, 26 december 2022

Att bli en politiker kräver engagemang, hårt arbete och passion för att vilja påverka samhället. Det tar även mycket tid och energi för att arbeta sig uppåt inom ett parti.

Om man däremot är villig att lägga ner ansträningen så är det fullt möjligt att bli politiker, men hur gör man egentligen och vilken utbildning borde man läsa?

Hur blir man en politiker?

Om du drömmer om att bli politiker så måste man först och främst gå med i ett politiskt parti. Om du därefter vill arbeta som yrkespolitiker kommer du behöva arbeta dig uppåt i partiet.

Alla politiker kan nämligen delas in i två olika grupper: yrkespolitiker och fritidspolitiker. Yrkespolitiker är de som arbetar politiskt som sin huvudsysselsättning, såsom ministrar, riksdagsledamöter och kommunalråd, medan fritidspolitiker har det som sin fritidssysselsättning.

De flesta politiker i Sverige har det som sin fritidssysselsättning där de har en annan huvudsakliga sysselsättning som ger dem en inkomst varje månad. Det finns flera olika exempel på fritidspolitiska uppdrag såsom olika typer kommunala ledamöter.

Om du drömmer om att bli politiker så är det därför yrkespolitiker som du behöver bli. Isåfall är det också bäst att söka sig till ett av de större partierna eftersom de har fler platser i riksdagen. Däremot bör du självklart också välja ett partiet som du delar värderingar med.

Vilken utbildning krävs som politiker?

Det finns ingen särskild utbildning som krävs för att kunna arbeta som politiker. Många politiker har dock en högskoleutbildning, men det är samtidigt inget krav på detta. Det finns politiker som endast har en gymnasieutbildning, även om de flesta åtminstone har läst några kurser på universitet.

Det finns även utbildningar som kan ge dig en fördel om du drömmer om att arbeta som politiker, bland annat flera olika samhälls- och ekonomiutbildningar på gymnasiet och högskolan. Dessa ger dig en bra bild på hur samhället fungerar vilket kan hjälpa dig i din politiska karriär.

Det som är viktigaste för att kunna bli politiker är dock att du har en stark vilja att vilja föra fram dina åsikter och stå upp för det du tror på för att förändra landet till det bättre. Du bör även vara beredd att lägga ner mycket tid och ansträngning om du drömmer om att arbeta inom politiken.

Vilken utbildning har Sveriges partiledare?

Om du drömmer om att bli partiledare så kan det vara intressant att se vad de nuvarande partiledarna har för utbildning.

Nedan går vi igenom Sveriges olika partiledare och vilken utbildning som de tidigare har läst.

Ulf Kristersson (M)

Ulf Kristersson har en civilekonomexamen i Uppsala där han studerade företagsekonomi och nationalekonomi. Han har även genomfört värnplikt som plutonsbefäl.

Jimmie Åkesson (SD)

Åkesson gick på gymnasiet från 1995 till 1998 där han läste ett samhällsvetenskapsprogram. Därefter studerade han vid Lunds universitet 1999, där han först läste filosofi och forskningspolitik.

Åkesson har också läste kurser inom statsvetenskap, juridik, ekonomisk historia, nationalekonomi och samhällsgeografi.

Ebba Busch (KD)

Ebba Busch har en gymnasieexamen på International Baccalaureate (IB) programmet, vilket är ett gymnasieprogram som fokuserar på språk där all undervisning sker på engelska, spanska eller franska.

Hon är även läst freds- och konfliktkunskap vid Uppsala universitet.

Annie Lööf (C)

På gymnasiet läste Annie Lööf samhällsprogrammet, och senare studerade hon på Lunds universitet där hon tog en juristexamen.

Magdalena Andersson (S)

På gymnasiet läste Magdalena Andersson samhällsprogrammet. Efter gymnasiet flyttade hon till Stockholm för att studera vid Handelshögskolan i Stockholm där hon tog magisterexamen i ekonomi.

Nooshi Dadgostar (V)

Nooshi läste samhällsprogrammet på Schillerska gymnasiet i Göteborg där hon tog studenten 2005. Hon läste senare på juristprogrammet vid Stockholms universitet mellan 2009-2015 utan att avlägga någon examen.

Per Bolund (MP)

Per Bolund är en av partiledarna med högst utbildning. Han läste på naturvetenskap på gymnasiet för att senare börja studera biologi på Stockholms Universitet och Stirling University (Skottland).

Mellan 2000-2002 läste han också till doktorand inom systemekologi, men han slutförde aldrig sin doktorandutbildning.

Märta Stenevi (MP)

Märta Stenevi har Märta Stenevi har en examen i marknadsföring vid affärsskolan IHM Business.

Hon har även läst flera kurser inom bland annat litteraturvetenskap, film, förlagskunskap och företagsekonomi vid Lunds universitet, men hon tog aldrig ut någon examen från Lund universitet.

Som du ser så har de flesta politiker läst samhällsprogrammet på gymnasiet, för att senare gå vidare och läsa på universitet inom bland annat ekonomi eller juridik.



Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.