reflektera

Vad innebär det att reflektera?

Pluggtips.se, 11 februari 2022

I grunden handlar reflektion om att utveckla sin kompetens genom att och förstå varför man handlar som man gör. Det gör reflektionen viktig för inlärningen och för att utveckla sig själv.

Reflektion handlar om att identifiera och koppla samman sina känslor och tankar kring ett ämne för att kunna skapa en omfattande bild. Reflektion kan exempelvis innebära att du bedömer och utvärderar de beslut som du fattat tidigare.

Vad betyder det att reflektera?

Reflektion är en viktig del i lärandet eftersom det lär dig som individ att tänka för dig själv. I skolan och i andra sammanhang är det lätt att bara studera och göra det som någon säger, men det är också viktigt att stanna upp och reflektera.

I skolan handlar reflektion mycket om att fundera på varför du lär dig det som du lär dig. Detta kan i sin tur ge dig motivation i dina studier eftersom du identifierat hur du kan ha användning av det du försöker lära dig.

Reflektion handlar också om att identifiera mönster i sitt tänkande och hur dessa påverkar dig. Om vi fortsätter med skolan som exempel, kan detta handla om en tro att du är dålig på matte. När du reflekterar kan du ifrågasätta om detta verkligen är sant, och varför du kommit till tron att du är dålig på matte.

Det finns många frågor som man kan ställa sig när man reflekterar, här kommer några exempel på frågor som man kan ställa sig när man reflekterar:

 • Varför tycker jag som jag tycker?
 • Vilken användning kan jag ha av det jag lär mig?
 • Är det verkligen sant? Och varför är det sant?
 • Vad är värst? Att misslyckas eller att aldrig försöka?
 • Spelar det någon roll om vad andra tycker om mig?
 • Vad är jag tacksam för i mitt liv?
 • Om inte nu, när är rätt tid?

När man reflekterar och ställer sig frågar som dessa är det också viktigt att vara medveten om att det inte finns något rätt eller fel svar. Däremot kan en reflektion vara mer eller mindre uppbyggd.

Reflektion och att tänka själv

När vi börjar reflektera och tänka själv så kan vi skapa vår egna röst i livet, och det är anledning till varför jag tycker att alla borde reflektera mera.

Det är genom att reflektera som vi kan identifiera vart vi vill ta oss i livet, vilket gör reflektion till något otroligt viktigt. Vi alla borde reflektera och tänka mer för oss själva. Därför är det också en så viktigt att man lär sig det när man är ung.

Reflektion är egentligen något som borde vara en mer viktig del i skolan, eftersom det är så otroligt viktigt att lära sig. Det har blivit bättre, men det självständiga tänkandet hade kunnat expanderas ännu mer.

Reflektionen i skolan hade kunnat expanderas till identifiera:

 • sina kärnvärden
 • vad man vill uppnå i livet
 • varför man tänker som man tänker

Detta hade i sin tur kunnat förändra sättet som man tänker och agerar. Detta hade kunnat betyda att utveckla ett mer tillväxttänkande (growth mindset) för att nämna ett exempel. I längden skulle detta leda till ett bättre samhälle med fler drivna och inspirerande människor.

Frågor som jag alltid försöker ställa mig själv är “varför gör jag det här?” och “varför är det viktigt?”. Dessa är frågor som jag alltid försöka använda mig av för att skapa motivation i saker som jag gör.

Jag kommer själv ihåg när jag gick på gymnasiet och ställde dessa och liknande frågor till en av mina lärare, men inte fick några tydliga svar, hon refererade bara till läroplanen. Men hon kunde inte svara på varför det stod med i läroplanen, vilket var ett så uselt svar.

Hur ska en lärare kunna lära ut något, om hen inte vet varför hon lär ut det? Att veta varför en lärare lär ut något skulle jag säga är ett av de viktigaste jobben som lärare. Det är så man skapar motivation hos andra, men tyvärr är det rätt så få lärare som kan detta.

Hur kan man använda reflektion?

Jag tycker att man ska försöka reflektera varje dag. Frågor som man kan ställa sig själv dagligen är:

 • Varför gör jag det som jag gör?
 • Varför gör jag på just detta sätt?
 • Varför tänker jag som jag tänker?

Eller varför inte ta lite daglig inspiration från Steve Jobs, “Om idag var min sista dag, skulle jag vilja göra vad jag ska göra idag?

I det vanliga livet kan reflektionen vara ett effektivt sätt att identifiera och analysera sina mål. Detta kan handla om att identifiera vad som är ett bra liv för dig och hur du kan skapa det.

Jag själv försöker reflektera varje dag genom att skriva lite i en liten anteckningsbok.

När jag reflekterar kan jag ibland utgå från en händelse och försöka identifiera varför den fick mig att känna som jag kände. Medan vid andra tillfällen ställer jag mig själv frågor såsom “vilka tre personer gör dig som mest tacksam och varför?”

Det finns inte heller något rätt eller fel när det gäller att reflektera. Vad du reflekterar över och hur du gör det kan variera mycket från person till person. Många föredrar exempelvis att gå när de reflekterar, medan andra brukar göra det i samband med meditation.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.