plugga vidare eller börja jobba

Plugga vidare eller börja jobb? Vad är bäst?

Pluggtips.se, 12 april 2022

Om du går och funderar på om du ska plugga vidare eller börjar arbeta så är du inte ensam. Det är många som funderar över det när de har tagit sin gymnasieexamen.

I Sverige borde alla försöka ta vara på det faktum att utbildning är gratis. Att plugga vidare har många fördelar och det kan ge dig en högre lön, ett bättre arbete samtidigt som det även ökar chansen att du ska få ett jobb.

Det finns heller inte några nackdelar med att påbörja en utbildning. Om det inte känns rätt kan du alltid hoppa av den utbildningen som du påbörjat.

Vilka fördelar finns det med att studera?

Det finns många fördelar med att börja studera. En utbildning ger dig en högre lön, ett bättre arbete och du ökar även chansen att få ett jobb. Att studera på universitetet är även otroligt roligt och man lär känna många nya vänner som man tar med sig i resten av livet.

En utbildningen ger dig fler möjligheter i arbetslivet. Du kommer kunna söka fler typer av arbeten vilket kan ge dig en högre lön och ett bättre arbete, eftersom du kan jobba med något du brinner för.

Din utbildning kommer dessutom göra dig mer attraktiv på arbetsmarknaden vilket ökar dina chanser att få ett arbete. Genom att du har en utbildning visar du att du har en högre kompetens.

När du pluggar får du även chansen att lära känna många nya vänner. Att studera på högskolan är inte bara att plugga, det är också mängder av roliga fester, och andra sociala aktiviteter.

Måsta man plugga vidare efter gymnasiet?

Det finns inget som säger att man måste plugga vidare efter gymnasiet. Samtidigt är det något som jag skulle rekommendera alla att göra. Det kommer ge dig större möjligheter i arbetslivet och det är gratis att utbilda sig, vilket alla borde ta vara på.

Hur du vill göra är däremot något som du själv behöver bestämma. Även om du känner för att börja arbeta nu, så kan du alltid börja studera senare.

Det är aldrig sent för att börja studera. Den genomsnittliga ålder enligt statistiken är 25 år. Det innebär att du har gått om tid att arbete efter studenten och du kan ändå börja plugga samtidigt som genomsnittet på högskolan.

Vad gör de flesta efter studenten?

Efter studenten tar de flesta 1-2 sabbatsår där de reser och arbetar. Det kan vara bra att ta ett eller två sabbatsår eftersom det ger dig en möjligheten att fundera på vad du vill göra senare i ditt liv.

Att plugga vidare är inget som man behöver stressa med. Du behöver själv ge dig den tiden som du behöver för att fundera.

En del vet exakt vad de vill göra efter studenten, och då kanske de exempelvis väljer att plugga till läkare. Samtidigt är detta något som majoriteten inte vet.

De allra flesta har svårt att veta vad de vill göra i resten av sitt liv efter studenten, vilket också gör det svårt att välja en utbildning som kommer passa för en själv.

Vad vill du göra efter gymnasiet?

Det är svårt att veta vad man vill göra efter gymnasiet, och det är helt rimligt. Det många som inte vet vad de vill göra efter studenten. Samtidigt finns det mycket som man kan göra för att ta reda på vad man vill göra i resten av sitt liv.

Det bästa saken du kan göra för att kunna besvara frågan vad du ska göra efter gymnasiet är att testa många olika saker och utforska.

Om du är osäker på om du vill plugga vidare kan du testa att påbörja en utbildning och om det inte känns rätt kan du alltid hoppa av utbildningen. Bara för att du påbörjar något behöver du inte alltid avsluta det.

Du kan även testa flera olika typer av jobb för att ta reda på vad du hade kunnat tänka dig jobba med och vad du inte vill arbeta med. Du kan även prata med vänner och familjemedlemmar för att lära dig mer av deras arbetserfarenheter.

Det är svårt att veta vad man vill göra och det är helt okej. Det viktiga är att du försöker göra saker så att du kan få en bättre uppfattning över vad du vill göra senare.

Samtidigt tycker jag att alla någon gång borde testa att studera på universitetet. Det är otroligt roligt och något som alla borde få uppleva.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.