studera smartare

Plugga smartare, inte hårdare

Pluggtips.se, 22 september 2021

Det kan vara lätt att tro att spendera mer tid kommer ge dig mer resultat när det gäller dina studier men detta är inte hela sanningen. Visst, genom att plugga mer kommer du processa mer information i teorin kan detta innebära att du kan lära dig mer. Men är plugga mer det bästa alternativet?

Nej, att bara plugga mer är inte det bästa alternativet. Det är mycket bättre om vi pluggar på ett sätt som maximerar vår inlärning, faktum är att genom att använda en bra studieteknik kan vi till och med behöva plugga mindre, trots att vi lär oss mer.

Att bara läsa är inte att plugga

Att bara läsa och läsa om en text eller dina anteckningar innebär att du inte är aktiv i ditt lärande. Du bara läser, och du kommer snabbt glömma bort mycket av informationen igen.

Försök istället att vara mer aktiv i ditt lärande när du studerar. Detta betyder inte att markera eller understryka texter, läsa om eller memorera utan något större mål. För även om dessa aktiviteter kan hjälpa dig att hålla dig engagerad, anses de inte vara aktiva studietekniker.

Att vara aktiv i ditt lärande innebär mer att du gör något mer praktiskt. Detta kan vara att du gör ett quiz relaterat till frågorna som du sedan övar på, försöker lära eller förklara för någon annan vad du lärt, eller löser olika problem.

Vi har samlat en rad olika studietekniker här på vår hemsida, kolla gärna in dem om du vill lära dig mer om hur du kan studera mer aktivt.

Sprid ut dina studietillfällen

För att maximera ditt lärande är det också en bra idé att sprida ut dina studietillfällen eftersom detta kommer öka inlärningen och göra att du kommer ihåg det du pluggar bättre och längre.

Att sprida ut sina studietillfällen är också något som kallas för spaced repetition, och det är en bra teknik att använda sig av om man vill maximera sin studietid.

Det finns flera appar som man kan använda sig för att få hjälp med detta, appen som jag själv brukar använda heter Anki. Och det är en väldigt bra app för att hjälpa dig memorera olika saker där du skapar olika däckar, som du sedan kan träna på.

Lär dig genom att lära andra

Att lära sig genom att lära andra är en annan bra metod för att plugga smartare. Försök att förklara materialet med dina egna ord, som om du är läraren.

Du kan göra detta i en studiegrupp, med en studiepartner eller på egen hand. Genom att använda dina egna ord och försöka förklara det du pluggar kommer du hitta områden som du behöver plugga mer på och det är ett bra sätt att testa sig själv.

Feynmantekniken är en metod som bygger mycket på att lära ut till andra. Jag själv skulle också säga att det är en mycket effektiv metod för att lära sig ett koncept eller ämne på djupet.

Feynmantekniken kan utföras på två sätt, antingen så förklarar du för en vän eller någon annan om det du nyss läst eller lärt dig där du använder dina egna ord. Du skall alltså inte läsa utefter en text, utan din förklaring skall endast grundas utefter hur du har förstått själva konceptet. Alternativt, om du skulle vara ensam så kan du också skriva ner det som du nyss lärt dig på papper eller i ett textdokument på datorn, där du förklarar konceptet med dina egna ord. Försök dessutom att förklara det så detaljerat som möjligt.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.