Plugga och arbeta samtidigt

Plugga och arbeta samtidigt?

Pluggtips.se, 4 februari 2022

Det finns många anledningar till varför man skulle vilja plugga och arbeta samtidigt. Om man börjar plugga som vuxen kan man behöva inkomsten från arbetet för att klara av ekonomin. Medan andra kan välja att plugga och arbeta samtidigt för att öka sin inkomst eller för att de inte vill ta CSN-lån.

Jag har själv arbetat och studerat på universitet samtidigt under en tid. Och i detta inlägget tänkte jag försöka sammanfatta mina upplevelser och vad man bör tänka på om man planerar att börja plugga och arbeta samtidigt.

Går det att plugga och arbeta samtidigt?

Om det går att plugga och arbeta samtidigt är en vanlig fråga, och svaret på denna frågan är självklart går det. Om du vill kan du även studera heltid och arbeta heltid om du hade orkat göra det.

Egentligen finns det ingen gräns hur mycket du kan arbeta och studera samtidigt. Allt hänger egentligen på hur mycket du själv klarar av.

När jag pluggade och arbetade samtidigt, pluggade jag heltid till dataingenjör och jobbade ungefär 20% i månaden som programmerare. Det var det som jag själv kände att jag klarade av då.

Orkar man arbeta och plugga samtidigt?

Även om det går att plugga och arbeta samtidigt så är den viktigaste frågan om man orkar att arbeta och plugga samtidigt. Sanningen är att det är många som inte orkar göra det. Däremot är detta något som är väldigt individuellt, eftersom vissa klarar det väldigt bra.

Andelen som man klarar av att plugga och arbeta samtidigt beror mycket på hur man är som person och vilken utbildning man läser. Vissa tekniska utbildningar med mycket matematik kan kräva en mycket plugg, jämfört med utbildningar såsom ekonomi som jag upplever mycket lättare.

Andel som du kan studera och arbeta beror också på vilken fritid du vill ha. Om du också vill ha en liv på fritiden eller har en familj kommer du förmodligen inte klara av att göra lika mycket samtidigt.

CSN och fribeloppet

När man pluggar och arbetar samtidigt och planerar att ta ut CSN så är fribeloppet något som man ska vara medveten om. Fribeloppet är gränsen för hur mycket inkomster du får ha utan att dina studiemedel eller ditt studiestartsstöd påverkas.

Fribeloppet för att studera heltid är 77 280 kronor per kalenderhalvår. Detta innebär att om du tar ut fullt CSN-bidrag och tjänar mer än 77 280 kronor kommer du bli återbetalningsskyldig för en viss summa.

Mer information kring fribeloppet kan du hitta på CSNs hemsida.

Hur kan man balansera plugg och arbete?

Om du planerar att plugga och arbeta samtidigt finns det flera saker som man kan göra för att lyckas med plugget och arbetet. Mycket handlar om att planera väl och att maximera sin tid, men det kan också handla om att hitta en lämpligt arbete.

Olika arbeten kräver olika mycket tid och har olika scheman. När du pluggar och arbetar samtidigt är det viktigt att ditt arbete möjliggör detta. Om du har ett arbete som kräver långa pendlingar kommer du tappa pluggtid och det kan vara svårt. Och om du har ett arbete som krockar med dina föreläsningar, kan du få mycket att plugga ikapp.

Försök inte heller att pressa dig så hårt, och försök alltid att lyssna på din egna kropp för att se vad den klarar av. Det finns mycket att vinna genom att plugga och arbeta samtidigt, men om du inte klarar av det eller går in i väggen kommer du få en motsatt effekt.

Planeringen är den viktigaste delen när man funderar på att studera och arbeta samtidigt. Det är viktigt att du tillsätter tid till dina studier så att du exempelvis blir klara med dina uppgifter innan din deadline. Planering ger dig också en bättre bild på vad du ska göra vilket minskar risken för prokrastinering.

Hur kan man planera bättre?

Det finns flera metoder som man kan använda sig av för att planera bättre. Du kan exempelvis använda dig av studietekniker såsom timeboxing och eisenhower matrisen för att bättre planera din dag.

Det är också bra att alltid försöka börja med studieuppgifter i tid eftersom det kommer minska risken att det blir stressigt nära inpå deadlinen.

En kalender brukar också vara ett bra verktyg som kan vara till användning. En kalender kan vara ett sätt att planera vilka dagar som du ska fokusera på studier och arbete.

Glöm inte heller bort att planera in tid där du också bara är ledig och umgås med dina vänner och familj. Genom att avsätta tid åt sånt som du tycker är kul kommer du också minska risken för utbrändhet.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.