När ska man börja plugga inför ett prov?

Pluggtips.se, 17 april 2022

När du borde börja plugga inför provet beror på flera faktorer, exempelvis hur svårt du tycker ämnet är och hur omfattande provet är. Ju svårare och mer omfattande ett prov är, desto tidigare bör du börja plugga.

Ämnet är också en stor faktor, en del ämnen är svårare, vilket innebär att du bör börja plugga tidigare. Det är viktigt att du försöker bedöma hur mycket tid du behöver för att plugga och sedan börja plugga i god tid.

Exempel på när du bör börja plugga:

  • Inför ett prov som är omfattande och svårt: 2-4 veckor innan provdatum.
  • Inför ett prov som är mindre omfattande eller lättare: 1-2 veckor innan provdatumet.
  • Inför ett prov som är mycket enkelt: 4-7 dagar innan provdatumet.

Det är alltid bäst att försöka börja plugga så tidigt som möjligt för att ha så mycket tid på dig att lära dig allt. På så sätt får du tiden att repetera mer och lära dig materialet på ett bättre sätt.

När ska man börja plugga på grundskolan?

I grundskolan räcker det vanligtvis att börja plugga en vecka inför provet eftersom proven inte brukar vara så omfattande. Dock finns det alltid undantag och ibland kan det vara bra att börja plugga tidigare än det.

När ska man börja plugga på gymnasiet?

Proven på gymnasiet är mer omfattande och svårare än prov i grundskolan, så du bör börja plugga tidigare. Vanligtvis räcker det med att börja plugga 1-2 veckor innan proven på gymnasiet.

När ska man börja plugga på universitetet?

Universitetsproven är ofta väldigt omfattande och svåra, så det är viktigt att börja plugga i god tid. En generalisering är att man bör börja plugga 3-4 veckor innan provet, men det beror även på hur bra du upplever att du behärskar materialet.

Kan man börja plugga till ett prov dagen innan?

Det är ingen bra idé att börja plugga till ett prov dagen innan. Om du börjar plugga till provet dagen innan har du inte tillräckligt med tid på dig för att repetera och få in materialet på ett bra sätt. Det är bättre att börja plugga i god tid och inte vänta tills sista minuten.

När du pluggar i sista minuten kommer du inte lära dig materialet lika bra och du kommer snabbare glömma bort det efter provet. Dessutom är det mycket stressigt och kan påverka ditt provresultat negativt.

Du kommer inte heller lära dig alla de sakerna som du borde kunna. Det är bättre att sprida ut sitt lärande över en längre tidsperiod, än att lära sig allt på en gång dagen innan prov.

Många sitter även uppe sent kvällen innan provet och pluggar. Dålig eller för lite sömn kan också påverka hur väl du kommer att prestera på provet.

Hur kan man se till att man börjar plugga i tid?

För att du ska börja plugga i tid är planering väldigt viktigt. Det är bra att skapa en pluggplan och försöka att hålla dig till den. Se till att du inte lägger för stora dagsmål, utan försök att ta ett steg i taget genom att börja studera tidigt.

Du bör även vara realistisk när du skapar din pluggplan. Se till att du inte tar på dig för mycket, utan lägger in tid för vila och återhämtning också. Du bör exempelvis planera in träning och rörelse eftersom det kan hjälpa dig att koncentrera dig bättre.

Genom att sprida ut ditt lärande kommer du också lära dig mer och bibehålla informationen bättre. En bra pluggplan är därmed nyckeln till ett lyckat provresultat. Börja plugga i tid och försök att hålla dig till din plan så kommer du att lyckas med ditt prov.

Ett bra sätt att lägga upp en pluggplan är att använda sig av en kalender. Då kan du enkelt följa din plan och se hur mycket tid du kommer behöva studera varje dag.

Försök också att vara realistisk när du planerar, se till att inte ta på dig för mycket. En bra regel är 30-45 minuters studerande per timme, då hinner du både plugga och vila utan att bli för trött.

En viktig del av planeringen är också att vara flexibel. Var medveten om att saker kan dyka upp under veckan, vilket gör att du kanske inte följer din plan till punkt och pricka.

Det viktigaste är att du faktiskt börjar plugga i tid, så att du ger din hjärna tillräckligt med tid att lära sig och processa materialet.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.