skapa motivation

10 tips för öka motivation när du pluggar

Pluggtips.se, 17 mars 2022

Ibland kan det vara svårt att hitta motivationen när det är dags att plugga. Vi vet att vi borde göra det men samtidigt är det så svårt att börja, och det finns så mycket annat som kan distrahera oss.

Men hur får man motivation till att plugga? I detta inlägget delar jag med mig av 10 tips som kan öka din motivation och göra studierna enklare.

1. Börja med något enkelt

Att studera kan vara svårt, och kanske också tråkigt ibland vilket kan vara anledning till varför du inte vill göra det. Ett bra tips då kan att vara att börja med något som är enklare vilket kan ge dig momentum att fortsätta plugga.

Att börja med något enkelt kan dessutom ge dig självförtroende eftersom du själv inser att du kan något om ämnet. Sedan är det bara att fortsätta till de lite mer svårare uppgifterna eller koncepten.

2. Plugga med en vän

Det kan vara tråkigt att sitta helt själv och plugga i tystnad, men genom att ha en grupp med andra människor kan det både bli roligare och ni kan motivera varandra. Fördelen är att ni egentligen inte behöver plugga samma sak, ni kan bara hålla varandra sällskap när ni studerar och ta någon paus då och då och prata lite roligheter.

3. Byt din studiemiljö

Att byta studiemiljö kan vara ett annat bra sätt att göra pluggandet enklare. Ett bra ställe att gå till är till ett bibliotek eller ett kafé där du kommer hitta många andra människor som också läser, studerar eller arbetar tyst.

Varför är detta ett bra sätt? Jo, för genom att se någon annan modellera ett bra studiebeteende kan du bli uppmuntrad att göra detsamma. När vi ser att alla andra jobbar hårt känner oss uppmanade att göra det också.

4. Skapa en belöning

Yttre belöningar kan göra oss motiverade att utföra olika uppgifter, men hur skapar man dem själv när vi studerar? En belöning kan vara många olika saker, det kan vara att se ett avsnitt av din serie, gå till gymmet eller att äta en kladdkaka.

Men det behöver vara något som gör att du själv blir motiverad att utföra handlingen. Bestäm dig för en belöning och hur länge som du behöver studera för att få det du vill ha.

Om du har väldigt svårt att fokusera kan du dessutom skapa många små belöningar, exempelvis efter varje fråga som du har besvarat. För att sedan när du hittat mer motivation kan du arbeta upp mot en mer fördröjd tillfredsställelse.

5. Förlora dig i musiken

Beroende på vilken musik du lyssnar på så kan det vara både motiverande och fungera som ett hjälpmedel för att få en person i ett gott humör, vilket i sin tur kan leda att man kan fokusera på uppgift under längre tid.

Om vi dessutom försöker plugga i en miljö med mycket störningsmoment kan musik också vara ett bra hjälpmedel. Genom att ta på dig hörlurarna kan man snabbt glömma bort alla andra distraktioner och kan fokusera på det som du vill göra.

6. Ta bort distraktioner

Ibland när vi saknar motivation kan vi bara behöva hjälp med vår självkontroll, för det kommer inte alltid vara roligt att plugga. Ibland behöver man bara göra det ändå, trots att det känns jobbigt.

Ett bra tips då för att göra det enklare är att ta bort alla distraktioner, genom att exempelvis lägga undan din telefon och använda appar såsom AppBlock som blockerar dig att gå in på olika sidor när du studerar.

7. Kom ihåg ditt varför

Varför pluggar du egentligen? Är det för dig själv eller för någon annan skull? Behöver du godkänna för att ta examen? Är denna kurs inom det område du ge dig in på senare? Vill du bevisa för dig själv att du kan göra det?

Oavsett ditt varför, försök att fortsätta återkomma till det varje gång du inte känner för att studera, för det kan hjälpa att hitta motivationen även i jobbigare pluggtider.

8. Ta hand om din hälsa

I tidsperioder där många har mycket plugg brukar man många dra ner på träningen, men sanningen är att det kanske är då som man behöver träning och rörelse som mest.

För att kunna hålla upp sin effektivitet och fortsätta vara motiverad i studierna är det viktigt att man även tar hand om sin hälsa genom att röra på sig och äta bra.

9. Fira när det går bra på provet

Det är viktigt att komma ihåg att fira när det går bra för en. När du exempelvis får tillbaka ett prov eller tenta är det viktigt att du firar det och belönar dig själv på något sätt.

Du kan exempelvis köpa något gott som du gillar, eller göra något kul.

10. Ta pauser regelbundet

Ingen kan arbeta kontinuerligt under en lång tidsperiod så ta pauser, annars finns det en risk att du bränner ut dig själv och tappar motivationen.

Du kan exempelvis använda dig av en teknik såsom Pomodoro-metoden vilket innebär att du bryter ner din pluggpass i delar med kortare pauser emellan. Genom att göra detta kommer du kunna plugga under en längre tidsperiod.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.