Grafräknare

Bästa grafräknaren för studier (Bäst i test)

Pluggtips.se, 20 juni 2022

Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar.

Det finns många olika grafräknare att välja mellan, och det kan vara svårt att hitta rätt i djungel. I denna artikel delar vi med oss av 3 olika grafräknare som vi tror hade kunnat passa för dig.

De tre olika räknare som vi går igenom i denna artikeln är TI84 Plus, Casio FX-7400GII, TI-Nspire CX CAS.

Vilken grafräknare är populärast?

Den populäraste grafräknaren som du kan köpa på marknaden just nu är TI-84 Plus. Denna räknaren brukar rekommenderas till studenter som letar efter en grafräknare.

ti 84 plus

TI84 Plus fungerar utmärkt för gymnasiet och för dig som läser natur eller teknik. Den är godkänd för användning på nationella provet i gymnasiet.

Du kan använda denna miniräknaren för geometri, kalkylblad, plottning av kägelsnitt, plottning av olikheter, periodiska systemet, sannolikhetssimulator med mera.

Se det nuvarande priset för TI84 Plus.

Vilken grafräknare är billigast?

Den billigaste grafräknaren är marknaden är Casio FX-7400GII. Kostnaden för denna räknaren är omkring 500 kronor just nu.

casio graf

Casio FX-7400GII fungerar utmärkt för gymnasiet och den har omfattande grafiska funktioner och numerisk integralberäkning.

Om du letar efter en grafräknare men inte vill spendera så mycket pengar så är Casio FX-7400GII ditt bästa alternativ.

Se det nuvarande priset för Casio FX-7400GII.

Vilken grafräknare är mest avancerad?

Den mest avancerade grafräknaren som går att hitta på marknaden är TI-Nspire CX CAS.

nspire

Du kan exempelvis använda den för att placera grafer, plottade punkter, regressioner och andra matematiska egenskaper ovanpå en bild för att göra kopplingar till verkliga livet.

TI Nspire CX CAS gör det även möjligt att visualisera grafer i 3D, där du kan roterar kurvor så som exempelvis att utforska skärningarna mellan olika kurvytor.

Se det nuvarande priset för TI-Nspire CX CAS.

Vad ska du tänka på när du köper en grafräknare?

Om du funderar på att köpa en grafräknare och studerar på universitetet, så behöver du vara medveten om att de inte brukar vara godkända som hjälpmedel på tentor.

Innan du köper en räknare för universitetsstudier behöver du kolla upp om din räknare går att använda. De räknarna som exempelvis är godkända på Chalmers är:

  • Casio FX-82
  • Sharp EL-W531
  • Texas TI-30

Anledningen till varför du inte får ha med en avancerad grafräknare på tentor är att det går att spara ner information på dem. Det gör att du kan spara ner anteckningar och variabler, som du sedan kan använda för att fuska på tentan.

student

Vad är fördelarna med att ha en grafräknare?

Det finns många fördelar med att ha en grafisk miniräknare. En av de vanligaste är att den kan hjälpa dig att spara tid vid beräkningar.

En annan vanlig fördel är att den kan hjälpa dig att förstå begrepp bättre. Om du till exempel studerar matematik kan en grafritande miniräknare hjälpa dig att visualisera ekvationer och grafer, vilket kan göra det lättare att förstå.

Vissa grafiska miniräknare har också inbyggda funktioner som kan hjälpa dig med dina studier. TI-Nspire CX CAS har till exempel ett periodiskt system, vilket kan vara användbart om du studerar kemi.

Måste man ha en grafräknare?

Även om en grafräknare kan vara ett användbart verktyg så är det inte ett måste. Du kommer kunna klara dig dig med en helt vanlig räknare också.

Om du överväger mellan en vanlig räknare och en grafräknare så är Texas TI-30 ett bra val på en vanlig räknare. Denna har fungerat utmärkt på gymnasiet där jag läste natur, såväl som nu när jag studerar datateknik på Chalmers. Jag har aldrig haft några problem med den.

Sammanfattning

Det finns många olika typer av grafiska räknare på marknaden, var och en med sina egna för- och nackdelar.

Den mest populära grafritande miniräknaren är TI84 Plus, som rekommenderas för högstadie- och gymnasieelever samt för studenter inom naturvetenskap och teknik.

Den billigaste grafiska miniräknaren är Casio FX-7400GII, som kostar cirka 500 kronor.

Den mest avancerade grafritande miniräknaren är TI-Nspire CX CAS, som gör det möjligt att placera grafer, plottade punkter, regressioner och andra matematiska funktioner ovanpå en bild för att skapa verkliga kopplingar.

Överlag har grafiska miniräknare har många fördelar. De kan göra att du sparar tid och hjälpa dig att förstå begrepp bättre. De är dock inte nödvändiga, och du kan klara dig med en vanlig miniräknare också.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.