10 tips för att lära sig ett nytt på språk

Pluggtips.se, 21 mars 2022

Det kan vara svårt att lära sig ett nytt språk och det kräver vanligtvis mycket övning. Det finns dessutom mycket man kan göra för att bli bättre på ett språk såsom spanska, engelska eller franska.

I denna artikeln går vi igenom 10 tips som du kan använda för att bli bättre på det språk som du försöker lära dig.

1. Våga göra fel

När man försöker lära sig ett nytt språk kommer inte allt att vara perfekt och det är viktigt att man vågar göra fel.

Du kommer att säga fel saker, och för en person som kan språket kanske det kan låta underligt, men kom ihåg att det är naturligt att säga fel när man lär sig ett nytt språk. De som du pratar med kommer att förstå.

2. Prata, prata, prata

Om du vill lära dig ett nytt språk och vill bli bättre på att tala är det viktigt att du pratar mycket .Det bästa är om du kan prata tillsammans med någon. Exempelvis finns det sidor på internet där du kan hitta människor att prata med.

Ett annat alternativ är att skapa en youtubekanal där du “pratar med dig själv”, och lägger upp privata videos. Det kan även vara kul att se tillbaka på gamla videos där du ser din utveckling.

3. Börja med grunderna

När man lär sig ett nytt språk är det viktigt att börja med grunderna. För att nytt språk kan det innebär att man börjar med att lära sig de 100 mest vanliga orden. Det ger dig en bra grund som du sedan kan bygga ut.

4. Läs böcker

För att bli bättre på läsförståelsen i det språket som man försöker lära sig så är det bra att läsa fler böcker. Om du är nybörjare är det bäst att börja med enklare böcker, vilket du kan fråga efter på biblioteket.

Om du hittar ord som du inte förstår kan du slå upp dem. Inse även att du inte kommer förstå allt i boken som du läser, men du kommer bli bättre med tiden.

5. Lyssna på podcasts

Om du vill förbättra din hörförståelse kan ett bra tips vara att lyssna på podcasts i det språket som du vill lära dig.

Det brukar finnas podcasts som inriktar sig på nybörjare som är till för att lära dig det nya språket. Du kan exempelvis söka på “podcasts learning” och det språk som du försöker lära dig. Du kommer garanterat hitta någon podd som du kan lyssna på.

6. Inse att du kan förbättras

För att bli bättre på ett språk är det viktigt att man inser att man kan förbättras. Din hjärna är plastisk och det innebär att du kan lära dig vad som helst om du får tillräckligt med tid.

Du behöver ersätta den negativa rösten kan säger saker såsom "jag kan inte göra det här", till att istället säga något som "jag kan göra det här om jag fortsätter att öva".

7. Be om hjälp

Om du vill lära dig ett nytt språk är det viktigt att du vågar be om hjälp. Om du exempelvis inte vet hur man säger ett visst ord kan du istället försöka förklara vad ordet innebär och be dem om hjälp.

Om du går i skolan och vill bli bättre på engelska eller något av de moderna språket kan du även be din lärare om hjälp. De kan hjälpa dig med vilken del som du borde börja med att förbättra såsom läsförståelsen eller att prata.

8. Sätt upp mål

Det är fördelaktigt att ha mål med det som du försöker lära dig. Fundera först varför du vill lära dig det nya språket och vad det är som du vill lära dig.

Beroende på vad ditt mål är kommer det ta olika lång tid att lära sig. Sätt även upp en plan om hur du ska uppnå målet, och när du ska ha uppnått det. Om du ska åka på en språkresa kommer det att vara din deadline.

Beroende på när du ska ha uppnått ditt mål kommer det avgöra hur mycket du kommer behöva studera språket varje vecka eller dag.

9. Regelbunden repetition

Det tar tid att lära sig ett nytt språk och det är viktigt att du repeterar regelbundet för att lära dig. Sätt upp ett mål om hur mycket du ska repetera varje vecka.

Det bästa är om du kan utsätta dig för det nya språket varje dag. Det kan du exempelvis göra genom att lyssna på podcasts där de pratar språket, eller genom att läsa en bok 20 minuter per dag.

10. Skaffa dig en privatlärare

Idag finns det mängder med möjligheter att skaffa sig en privatlärare för att lära dig det nya språket. Det finns flera sidor på nätet som kan koppla ihop dig med en privatlärare såsom Superprof.

Du kan även använda dig av något såsom Duolingo, vilket är en app för lära sig ett nytt språk. Nackdelen med en app är däremot att du sällan pratar språket, vilket är viktigt för att man ska lära sig språket.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.