plugga till tentan

Hur klarar man alla sina tentor?

Pluggtips.se, 30 september 2021

Vi vill alla klara våra tentor och gärna få så höga betyg som möjligt. Men vad är bästa sättet att förbereda sig på och genomföra tentan? Och vad skall man tänka på?

Det finns mängder olika studietekniker som du kan använda dig av för att plugga till tentan, men det är däremot inte något som vi kommer ta upp i detta inlägget. För dessa olika tekniker passar olika bra för alla. Det finns ingen studieteknik som är optimal för att klara din tenta.

I detta inlägget kommer vi istället att fokusera på det som forskningen är överens, och kan hjälpa dig att få bättre resultat på din nästa tenta. Dessa sakerna är sömn, kosten, fysisk aktivitet och att börja i tid.

Prioritera din sömn

Sömn är otroligt viktig för vår prestationsförmåga. Det är när vi sover som kroppen får chansen att återhämta sig, bilda nya minnen och hantera de nya uttrycken vi stött på under dagen.

Om vi däremot inte får tillräckligt med sömn kommer vi få en rad negativa konsekvenser. För det första så försämras din kognitiva förmåga, framförallt ditt minne och din koncentrationsförmåga, vilket inte är optimalt när man skall utföra en tenta.

Det som är synd är att detta också är något som många av de med sömnbrist oftast inte ens märker, eftersom deras sömnbrist har blivit en del av deras vardag. Så tänk bara hur mycket gömd potential som kastas i sjön här på grund av att man sover för lite.

Det är viktigt att du får minst mellan 7-8 timmar per natt, och detta är kanske extra viktigt dagen innan tentan. Några tips att även få bättre kvalité på din sömn är att; öka mängden solljus under dagen, konsumera mindre koffein och sänka temperaturen i sovrummet innan läggdags.

Regelbunden träning och bra kost

För att vår hjärna och vårt minne skall fungera maximalt bör vi även träna regelbundet och ha en hälsosam kost.

Det finns flera mentala effekter av att genomföra fysisk aktivitet. Några av dessa är ett förbättrat minne, att du lär dig saker lättare, blir bättre på att lösa problem, får en ökad koncentrationsförmåga och att du kan uppleva dig själv som piggare. Alla dessa positiva effekterna är dessutom något som kan hjälpa dig när du pluggar till tentan, så prioritera träning för att maximera din inlärning.

Kosten är också otroligt viktig för att vi skall fungera maximalt, du har säkert själv märkt av att du saknar energi efter att du ätit ohälsosamt. Så försök att äta hälsosamt, äta mer grönsaker, frukt och bär, fisk och skaldjur samt nötter och frön.

Börja plugga i tid

Att börja plugga i tid är också otroligt viktigt. Om du tror att du kan lära dig allt dagen innan kommer du förmodligen bli besviken, för att sista-minuten plugga är ingen vidare bra strategi.

Börja istället att plugga i tid och repetera materialet som föreläsaren går igenom under kursens gång. Denna metoden har dessutom två positiva effekter. För det första så kommer du lära dig mer eftersom du kommer repetera materialet flera gånger vilket leder till att du minns det bättre.

Dessutom kommer du också slippa stressa veckan innan eftersom du spridit ut dina studietillfällen och inte behöver lära dig allt på samma gång.

Ett bra verktyg för att börja plugga i tid och sprida ut sina studietillfällen är att använda sig av Anki som använder sig av studietekniken spaced repetion. När du går igenom att begrepp på en föreläsning kan du enkelt lägga in det i appen och sedan öva på det i ökande intervaller.

Läs mer: 7 steg till att maxa dina betygFå tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.