fundera på att sluta

När ska man hoppa av sin utbildning?

Pluggtips.se, 6 mars 2022

Det finns många anledningar till att man väljer att hoppa av sin utbildning. Ibland upplever man att man inte klarar av utbildning just då och man saknar studiemotivation. Andra upplever istället att utbildningen inte passar för just dem, men det finns även många andra anledningar.

I denna artikeln kommer vi gå igenom mer om hur du kan tänka när du går i tankarna om att hoppa av din utbildning. Detta gör vi genom att exempelvis introducera Steven Bartletts “quitting framework”.

När hoppar de flesta av sin utbildning?

De allra flesta hoppar av utbildningen redan första året på sin utbildning, och den vanligaste orsaken är att man känner att “utbildningen inte passar för dem”. Andra orsaker kan vara sociala, ekonomiska eller arbetsmarknadsrelaterade faktorer.

Hur normalt det är att hoppa av utbildningen skiljer sig även mellan olika utbildningar. Nedan kan du se en graf över andel studenter som läser kvar på sin utbildning efter 6 terminer. Datan kommer usprungligen från en rapport från UKÄ.

avhopp

Avhoppen fortsätter även efter termin 6. När jag började läsa datateknik (högskoleingenjör) hade vi 65 personer i min klass, och efter 3 år när vi tog examen var vi endast omkring 30 personer.

De utbildningarna med högst “kvarvaro” är utbildningar såsom läkare och det beror troligtvis på att de som vill läkare alltid har haft ett tydligt mål med att bli läkare.

Varför vill du sluta på din utbildning?

Det kan finnas många anledningar till varför man vill hoppa av sin utbildning, men det är viktigt att man försöker identifiera varför man vill sluta. För ibland kanske man bara är i en nuvarande svacka som snart kommer gå över, och då kan det faktiskt vara värt att fortsätta.

Det är framförallt två anledningar som är vanligast till varför någon vill hoppa av sin utbildning, att det är svårt eller att utbildningen “suger”. Det är viktigt att skilja på dessa två eftersom vissa problem som uppstår, såsom att det är svårt, går att lösa. Och isåfall kan det vara värt att ge utbildningen ytterligare en till chans.

Ett ramverk som jag ofta brukar använda när funderar på att sluta eller lägga ner något är Steven Bartlett’s “quitting framework” som du kan se på bilden nedan.

quitingframework

Även om ramverket kan ses som en förenkling på problemet så kan det fortfarande vara ett bra hjälpmedel. När man tar ett beslut är det alltid viktigt att identifiera varför man vill göra något.

Du behöver också fundera på om det är det bästa valet att sluta just nu och vad konsekvenserna kan bli. Om du exempelvis slutar mitt i utbildningen och fortfarande tar CSN-bidrag kommer du behöva ta igen de poängen senare innan du kan få CSN igen, eller så måste du betala tillbaka.

När ska man hoppa av?

Under mina studier har jag velat otroligt mycket och har vid flera tillfällen funderat på att hoppa av och söka en annan utbildning. Däremot är jag otroligt glad att jag stannade kvar och gav det en till chans idag, eftersom jag idag ser min utbildning (datateknik) som otroligt givande.

Generellt sätt kan det dock vara svårt att veta när man ska hoppa av utbildningen och när man inte ska göra. Och sanningen är att det är endast du själv som kan besvara frågan. Men jag själv har alltid upplevt att det hjälper med att skriva upp fördelar och nackdelar om beslutet för att göra en bra jämförelse.

Ibland kan det vara värt att ge utbildningen som du läser en till chans. Kanske har du bara en dålig kursperiod just nu med tråkiga kurser, och roliga kurser som väntar bakom hörnet.

För att ta ett bättre beslut hjälper det ofta med att prata med någon om beslutet såsom en vän eller en familjemedlem. Det går också att kontakta SYV på din skola för att diskutera beslutet.

Vad händer om man avbryter sina studier?

Om du har bestämt dig för att avbryta eller hoppa av din nuvarande utbildning så behöver du meddela avbrottet till CSN. Annars finns det en risk att du senare kommer bli återbetalningsskyldig om du inte tar de poängen som du tidigare sagt att du skulle ta.

I videon nedan förklarar handläggaren Oliver från CSN mer varför du behöva meddela ditt studieavbrott.

Du ska också meddela ditt avbrott för utbildningen i Ladok för att indikera för skolan att du inte kommer läsa de kurser som du annars kommer bli uppskriven på. Avbrottet sker alltid på studentens initiativ och innebär att studenten avsäger sig sin plats.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.