tjäna pengar online

Hur kan man tjäna pengar vid sidan av skolan?

Pluggtips.se, 21 januari 2023

Att tjäna pengar vid sidan av skolan handlar om mer än bara ett sätt att få lite extra fickpengar varje månad, det är också en färdighet som förbereder dig inför vuxenlivet.

Det finns många sätt att tjäna pengar vid sidan av skolan såsom ett extrajobb, entreprenörskap och olika online-inkomster, som alla har sina för- och nackdelar.

I denna artikeln kommer vi att dessa utforska olika sätten som man kan använda sig av för att tjäna pengar vid sidan av skolan.

Varför borde du försöka tjäna pengar vid sidan av skolan?

Att försöka tjäna pengar vid sidan om skolan är något som alla borde göra. Det finns många anledningar till varför man borde försöka tjäna pengar såsom att det lär dig att ta ansvar, hantera dina pengar och ger dig större frihet i vardagen.

När du tjänar pengar så kommer du att börja skapa din egna ekonomi, vilket kan hjälpa dig att känna dig självständig och fri att göra vad du vill med dina pengar. Detta är också ett stort steg in i vuxenlivet, och det är en mycket speciell känsla när man börja få in den där lönen på kontot.

Du kommer dessutom att utveckla dina färdigheter, vilket kan vara saker som att hantera kunder, ansvara för din egen tid, eller att lära dig att sälja. Detta är mycket värdefulla färdigheter.

Till sist, så hjälper det dig också att skapa en säkerhet. När du har ett sparande som du tjänat in helt själv kommer det ge dig ekonomisk säkerhet, och det öppnar även upp för andra saker såsom en semester med vänner eller kanske att spara till en ny dator.

Det finns många anledningar till varför man borde försöka tjäna pengar vid sidan av skolan. Några av de viktigaste är:

Olika sätt att tjäna pengar vid sidan av skolan

Det allra vanligaste sättet att tjäna pengar vid sidan av skolan är genom ett extrajobb. Men det finns samtidigt flera andra sätt. Detta kan innebära att driva en egen verksamhet, eller att försöka tjäna pengar på internet genom att skapa en Youtubekanal, en hemsida eller att sälja digitala produkter.

 • Jobba extra: Ett extrajobb är det vanligaste sättet att tjäna pengar vid sidan av skolan och det finns många typer av extrajobb som ungdomar kan arbeta med. Några exempel är att arbeta som extra personal på restauranger, att vara barnvakt, eller att arbeta i olika butiker.
 • Entreprenörskap: Att starta och driva en egen verksamhet är ett annat sätt att tjäna pengar och lära sig mer om entreprenörskap. När man går i skolan kan detta innebära att börja erbjuda tjänster till grannar och vänner, och utföra arbeten såsom gräsklippning, barnpassnign eller gå ut med hundar.
 • Online-inkomster: Det ovanligaste sättet att tjäna pengar samtidigt som skolan är genom online-inkomster. Detta kan innebär att skapa innehåll på YouTube, blogga, att sälja varor på nätet. Fördelen med online-inkomster är den stora potentialen, men det kräver samtidigt mycket disciplin.

Under min skolgång, och även nu när jag är student på universitetet så har jag främst använt mig av metod 1 och 3 för att tjäna extra pengar vid sidan av skolan.

Tidigare arbetade jag extra på Pågen som bagare, och även sen som utvecklare på Ericsson. Men idag så fokuserar jag endast på att driva egna verksamheter via internet såsom olika hemsidor, appar och Youtube. Dessutom driver jag en webbshop tillsammans med två vänner som omsätter över 100 000 per år.

Nu när du vet lite mer om de olika sätten på hur man kan tjäna extra pengar vid sidan av plugget, så kommer vi gå igenom dessa olika sätten mer i detalj.

Så hittar du det perfekta extrajobbet

Ett extrajobb är det enklaste sättet att börja tjäna pengar, men att hitta det perfekta extrajobbet kan ibland kännas som att leta efter en nål i en höstack. Men det finns några enkla steg och tips du kan följa för att hitta ett extrajobb som passar dina intressen och ditt skolschema.

 1. Var kreativ i din jobbsökning: Att tänka utanför boxen kan leda till oväntade och spännande jobbmöjligheter. Var inte rädd för att prova på nya saker och utforska olika branscher. Detta kan exempelvis innebär att skriva ut sitt CV och gå till olika butiker personligen för att presentera sig själv.
 2. Dra nytta av dina kontakter: Var inte rädd för att fråga dina vänner, familj eller lärare om de vet någon som driver ett företag eller en butik och behöver hjälp. Att gå genom sina egna kontakter brukar vara ett av de enklaste sätten att få ett extrajobb.
 3. Flexibilitet är nyckeln: Leta efter ett extrajobb som ger dig så stor flexibilit som möjligt för att du ska kunna anpassa arbetstiden efter ditt skolschema. Att arbeta helger är vanligtvis ett bra val, men det finns också en del arbeten som går att göra när man har tid över i vardagen såsom utvecklare, designer, och även en del jobb inom kundstjänst.
 4. Tänk på din framtid: Ett extrajobb kan ibland vara en möjlighet att börja bygga din karriär. Ibland kan det därför vara smart att leta efter ett jobb som ger dig möjlighet att lära dig nya färdigheter och erfarenheter som kan vara användbara i din framtida karriär.

Att kombinera skolan med extrajobb

Många elever och studenter kan tycka att det verkar svårt att kombinera extrajobb med skolan, men det är fullt möjligt med lite planering och disciplin. En vanlig lösning är exempelvis att jobba helger när du inte har skola, eftersom du inte kommer att studera under helgerna.

Det är dock alltid viktigt att du planerar din tid på ett sätt så att du får tillräckligt med tid för både skolarbete, extrajobb och vila. Att ha en bra tidplan är avgörande för att kombinera extrajobb med skolan.

Det är också viktigt att komma ihåg att skolan alltid borde vara din främsta prioritet, och framförallt om du studerar på gymnasiet och senare vill börja plugga på universitet.

Se därför till att du alltid har tillräckligt med tid för skolarbetet och att du hinner få gjort alla skolarbeten om du extrajobbar mycket. Det är också viktigt att ta hand om din hälsa, se till att du får tillräckligt med sömn och motion för att hålla dig frisk och energisk.

arbete i ett cafe

Entreprenörskap för ungdomar - idéer och hur du kommer igång

Entreprenörer är personer som startar företag eller leder olika verksamheter, vilket självklart är något som man kan börja med redan under skolan. Att bli en entreprenör kräver dock mer än bara en bra idé, det kräver också hårt arbete, mod och målmedvetenhet.

Om du är villig att lägga ner hårt arbete så kan det dock vara en bra idé att börja bygga upp något redan under studietiden. Detta beror på att du som student brukar ha en hel del fritid, vilket ger gått om tid att starta igång något.

Under min egna studietid har jag exempelvis testat på att bygga flera olika inkomstkällor såsom olika appar, hemsidor och en mindre E-handelsbutik. Något som idag ger mig en stabil extra inkomst på 5000 kronor varje månad utan att behöva göra så mycket arbete.

Att lyckas bygga upp en sidoinkomst som 5000 kronor varje månad kräver dock en hel del arbete. Under vissa perioder kan det vara svårt att hålla sig motiverad, men du måste alltid fortsätt arbeta hårt och tro på din idé.

Vanligtvis behöver man också vara beredd att anpassa sig och förändra sin strategi beroende på hur markanden reagerar och ens egna studieschema. I min mening borde studierna alltid gå före, vilket kan göra det svårt att få ihop företagandet vid sidan av studierna under vissa perioder.

Det är också viktigt att komma ihåg att det inte finns någon exakt formel för entreprenörskap och företagande. Utan det är en kontinuerligt lärandeprocess och det är viktigt att vara öppen för nya idéer och förändringar.

Enkla företagsidéer under studietiden

När man funderar på att starta företag eller en verksamhet så bör man alltid fundera på vilka styrkor som man själv har. Nedan går vi igenom några exempel på olika företagsidéer som man kan starta igång vid sidan av studierna.

 • Läxhjälp - Starta ett eget läxhjälpsföretag och hjälp yngre elever med läxorna i olika ämnen. Det bästa är om du kan specialisera dig i ämnen som du själv är bra på.
 • Sociala medier - Som ung har man vanligtvis en bra förståelse på hur sociala medier, och detta är något som du kan dra nytta av. Du kan exempelvis hjälpa andra företag att synas på sociala medier.
 • Fotografering - Om du tycker om fotografering kan du börja arbeta som fotograf på fritiden. Du kan både sälja dina bilder online och marknadsföra dig som fotograf för olika företag.
 • E-handel - Om du är intresserad av e-handel, så kan du starta ett eget e-handelsföretag och sälja produkter på nätet.

Detta är bra några exempel på olika företagsidéer som man kan börja med och möjligheterna är enorma. Försök att själv fundera på vad du är duktig på och vad du kan göra med dina färdigheter för att tjäna pengar på det.

Om du vill ha ännu fler idéer kan du kolla in denna artikeln från Företagande.

tjäna pengar online

Hur man kan tjäna pengar genom internet?

Att tjäna pengar på internet har aldrig varit enklare än vad det är idag. Med den tekniska utvecklingen och den ökande tillgängligheten av internet har möjligheterna att tjäna pengar online blivit oändliga.

Det finns många olika sätt att tjäna pengar på internet såsom affiliatemarknadsföring, att skapa innehåll, E-handel eller att sälja sina egna färdigheter som en tjänst.

Som nybörjare så skulle jag säga att det bästa du kan göra är att börja skapa innehåll online, och börja bygga ditt egna varumärke. Det är ett bra sätt att få en bättre erfarenhet om vilka möjligheter som finns samtidigt som du börjar bygga en publik.

När du har byggt upp en publik och skapat ett varumärke kan du även på att tjäna pengar på ditt innehåll. Det finns många olika sätt att göra det, som annonser, rekommendera produkter genom affiliatemarknadsföring eller att samarbeta med andra företag.

Ett annat sätt att tjäna pengar på din publik är genom att lansera andra produkter och tjänster som relaterar till ditt varumärke. Det kan vara en webbutik, onlinekurser eller andra tjänster som du erbjuder.

Denna strategi är en långsiktig plan för att bygga ett starkt varumärke och skapa flera inkomstkällor. Det handlar om att skapa högkvalitativt innehåll och engagera en publik under en lång tid.

Detta kräver ett stort tålamod och uthållighet för att lyckas, och det är även viktigt att man tror på sig själv och har en stark vilja att lyckas. Med rätt inställning och hårt arbete kan man verkligen skapa en lönsam verksamhet på lång sikt med denna strategi.

Att tjäna pengar vid sidan av skolan är inte bara ett sätt att få lite extra fickpengar varje månad, det är också en chans att utvecklas som individ och förbereda dig för vuxenlivet.

Tänk också på alla möjligheter som öppnar sig när du har en större ekonomisk frihet, från att kunna unna dig en semester med vänner till att kunna satsa på din drömverksamhet.

Det finns många olika metoder att välja mellan, från att jobba extra till att starta din egen verksamhet eller tjäna pengar på internet. Så varför inte ta chansen och utforska olika sätt att tjäna pengar vid sidan av skolan och se vart det kan ta dig?Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.