elev

När är man elev och när är man student?

Pluggtips.se, 18 april 2022

Man brukar säga att man är student efter att man har tagit sin studentexamen, och för personer som studerar vid universitetet eller högskola. Elev brukas användas för en person som får undervisning och går i grundskolan eller gymnasiet.

Ibland händer det dock att man blandar orden lite och därför tänkte vi gå igenom skillnaderna lite i denna artikeln.

Vad betyder ordet elev?

Order elev kommer från franskans élève och verbet élever, som betyder "att lyfta upp" eller "att höja". Detta ord har sedan kommit in i svenskan och används för personer som går på gymnasiet eller grundskolan.

Ordet elev kan även kombineras med antingen gymnasie eller grundskola för att indikera vilken typ av skola personen går på just nu. Exempelvis kan man kalla en person som går gymnasiet för gymnasieelev.

Samtidigt händer det ibland att gymnasieelever ibland blir felaktigt kallade för studenter. Detta är trots att de inte har tagit sin studentexamen och alltså inte är studenter.

Det finns även andra ord som betyder ungefär detsamma som elev, såsom gymnasist eller skolbarn. Dessa ord används också för att beskriva personer som går i gymnasiet eller grundskolan.

Vad kommer ordet student ifrån?

Ordet student kommer ifrån latinets studens som betyder 'ivrigt ägna sig åt något' eller 'studera', brukar vanligtvis riktas mot en person som studerar på universitetet eller högskolan.

Vid tekniska högskolor eller tekniska fakulteter kallas även studenter ibland för teknologer. Några exempel på tekniska högskolor är Chalmers, KTH och LTH.

Ytterligare ett ord som kan användas istället för student är akademiker. Akademiker är en person som tar en akademisk examen från ett universitet eller högskola.

Kan man få studentrabatt om man är elev?

Ja, när man går på gymnasiet kan man fortfarande få studentrabatt även om man inte är en riktig "student". Detta är också en av anledningar till varför det kan göra det rörigt när man är elev eller student.

Normalt sätt brukar man få sitt studentkort med studentrabatter när man börja i ettan på gymnasiet. Detta beror på att man måste vara studerande på en utbildning som berättigar till studiestöd från CSN för att få ett studentkort såsom Mecenat.

Studentkortet kan du sedan använda till flera olika saker så som olika rabatter, gratis eller billigare inträde på museer och andra besöksmål.

Det finns även liknande studentrabatter för personer som studerar vid universiteten eller högskolor och får CSN.

Vad är det för skillnad på Mecenat och Studentkortet?

Det finns två olika typer av studentkort, Mecenat och Studentkortet. Det finns inte heller egentligen någon större skillnad mellan dem, bortsett från att de kan ge lite olika rabatter.

De är båda konkurrerande företag som har olika studentrabatter inom olika kategorier som hemelektronik, mode och kollektivtrafik.

Från min uppfattning brukar Mecenat ha lite fler rabatter än Studentkortet, men detta kan variera från olika kategorier. Det bästa är därför att ha både studentkorten så att du får tillgången till alla rabatterna.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.