Bokrecension

Hur skriver man en bokrecension?

Pluggtips.se, 6 februari 2022

Målet med en bokrecension är övertala läsaren att det är värt att läsa boken, eller att inte läsa boken. Det gör du med din recension genom att framhäva din åsikt och sedan övertala läsaren att du har rätt.

Innan du börjar skriva på din bokrecension behöver du därför ha läst boken och ha en åsikt om den. Det är också bra att skriva ner en kort sammanfattning om boken, och annan simpel fakta såsom vem som har skrivit boken. Detta kommer göra det lättare att skriva din bokrecension.

Vad ska en bokrecension innehålla?

En bokrecension ska bestå om en titel, en inledning, dina tankar kring boken och en avslutning eller sammanfattning. Nedan kommer jag gå igenom mer ingående vad man ska tänka på gällande innehållet.

1. Rubrik

Målet med rubriken är att den ska fånga läsarens uppmärksamhet och väcka intresse. Undvik att skriva en rubrik som endast innehåller bokens titel som bruk, utan försök hitta på något mer kreativt.

Fundera på vad boken handlar om eller bokens tema och om du kan skriva en rubrik som kopplad till det. Mitt bästa tips när det gäller att komma på en rubrik är att skriva ner uppemot 10 olika förslag rubriker och därefter välja den som du känner väcker mest intresse.

2. Inledning

Inledningen till din bokrecension ska vara kortfattad och ge en bild av innehållet. Målet med inledningen är ge ett litet smakprov som väcker ytterligare intresset att fortsätta läsa. I inledningen ska du presentera bokens huvudtema, men undvik att presentera överraskningarna.

En inledning till en bokrecension brukar vanligtvis vara mellan 2-3 meningar. Inledningen ska fungera som en kort introduktion till resten av innehållet i din recension.

3. Själva innehållet

Efter att du presenterat din inledning kommer du till själva innehållet av din bokrecension. Här ska du presentera dina tankar kring boken, boken tema och annat som är intressant.

Det finns många olika saker som man kan ta upp i en bokrecension men de tre viktigaste är:

  • Karaktärerna: Hur förändras karaktärerna under bokens gång? Hur fungerar dynamiken mellan bokens karaktärer? Vilken roll spelar de i händelseutvecklingen?

  • Huvudtemat: Vilket är bokens huvudtema? Vad har boken för budskap? Hur förhåller sig författaren till huvudtemat?

  • Författarens stil: Hur skriver författaren? Vilken sorts språk används? Är språket enkelt eller komplicerat?

Du ska också presentera din åsikt om boken i denna delen, och då är det också viktigt att du specificerar vad det är med boken som är bra eller dåligt. Det är också viktigt att du motiverar varför något är bra eller dåligt och ge gärna exempel som stödjer upp din argument.

4. Avslutning

I avslutningen på din bokrecension ska du sammanfatta kort vad du tyckte om boken i sin helhet. Du ska också avsluta med en mening som uppmanar eller avråder läsaren till att läsa boken.

Andra generella tips för din bokrecension

Nu när du vet vilka delar en bokrecension ska innehålla så tänkte jag avsluta med några andra punkter som är bra att vara medveten om.

När du skriver en bokrecension är det först och främst bra att vara medveten om vem som kommer vara läsaren. Beroende på vem läsaren är så ska du anpassa din text till dem.

Tänk även på att din bokrecension ska vara subjektiv vilket innebär att det är dina egna tankar och åsikter om boken som ska stå i centrum. Målet med din bokrecension är att kommunicera till läsaren vad som är din åsikt om boken, och varför du tycker som du tycker.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.