Antagningspoäng för psykolog (2022)

Pluggtips.se, 2022 golggotmánnu 28

Psykologprogrammet är ett av de mest populära programmen på universiteten. Därför tillhör utbildningen också de programmen som kräver högst antagningspoäng.

För att komma in på psykologprogrammet under 2022 behövde du som minst ha 20.52 i betyg från gymnasiet eller 1.45 på högskoleprovet.

I denna artikeln kommer vi gå igenom på vilka universitet som man kan plugga psykologi på i Sverige, och hur bra betyg man behöver för att komma in på olika programmen.

På vilka lärosäten kan man läsa till läkare?

Idag finns det 11 lärosäten i Sverige där man kan studera till psykolog. Totalt sätt finns det också rätt så få platser, om man jämför med antalet som söker till de olika programmen.

Det går att studera till psykolog på följande universitet:

 • Lunds universitet
 • Uppsala universitet
 • Karolinska institutet (Stockholm)
 • Stockholms universitet
 • Göteborgs universitet
 • Linköpings universitet
 • Umeå universitet
 • Linnéuniversitetet
 • Örebro universitet
 • Karlstads universitet
 • Mittuniversitetet

Antagningsstatistik för psykologprogrammet

Psykologprogrammet tillhör de program som brukar vara väldigt svåra att komma in på. För att bli antagen till på det universitet med lägst antagningspoäng, Mittuniversitetet, behöver du ha 20.52 i meritpoäng från gymnasiet eller ha fått 1.45 på högskoleprovet.

Det psykologprogrammet som har högst antagningspoäng hittar du på Lunds universitet. För att plugga till psykolog i Lund behöver du ha 22.14 i betyg eller 1.70 på högskoleprovet.

Nedan kan du ser antagningspoängen från urvalsgrupp BI, betygen från gymnasiet, och urvalsgruppen på högskoleprovet, vilket är de urvalsgrupperna som de flesta kommer söka med.

Lärosäte Urvalsgrupp BI Urvalsgrupp HP
Lunds universitet 22.14 1.70
Uppsala universitet 21.82 1.65
Göteborgs universitet 21.70 1.65
Umeå universitet 21.50 1.55
Stockholms universitet 21.35 1.60
Örebro universitet 21.30 1.55
Karolinska institutet 21.20 1.60
Linköpings universitet 21.16 1.60
Linnéuniversitetet 20.99 1.50
Karlstads universitet 20.89 1.50
Mittuniversitetet 20.52 1.45

Statistiken kommer ursprungligen från Universitets- och högskolerådets antagningsstatistik för höstterminen året 2022.

Antagningspoängen kan däremot variera något från år till år, men poängen brukar ligga på ungefär samma nivå. När du söker till psykologprogrammet kan du därför räkna med att du behöver ha liknande betyg.

Vad innebär urvalsgrupp BI?

Urvalsgrupp BI är den urvalsgruppen där du söker med dina avslutade gymnasiestudier som ger behörighet utan kompletteringsbetyg.

Kompletteringsgruppen (BII) är en annan urvalsgrupp som man kan söka via om man har kompletterat sina gymnasiebetyg på exempelvis komvux.

Vilka betyg krävs för att bli psykolog?

De lägsta antagningspoängen som krävs för att komma in på psykologprogrammet är 20.52 poäng, vilket är på Mittuniversitetet.

Detta motsvarar betyg som ligger något över B i snittbetyg och fullt meritvärde på 2.5 poäng.

Vad kan man göra om man inte kommer in på programmet?

Om man inte kommer in på psykologprogrammet är det inte alltid lätt att veta vad man ska göra.

Om man inte har tillräckligt höga betyg från gymnasiet så väljer många att antingen läsa upp sina betyg på komvux eller att plugga inför högskoleprovet för att försöka komma in den vägen.

För att komma in på psykologprogrammet behöver du ha 1.45 på högskoleprovet och det brukar vara möjligt att uppnå för de allra flesta.

Ett annat alternativ är att söka till fristående kurser inom psykologi och bygga sin egen kandidatexamen. Detta finns många fristående kurser inom psykologi så detta brukar vara fullt möjligt att genomföra, även om det blir lite mer saker att tänka på.

När du bygger en egen examen måste du själv söka till de olika fristående kurserna och planera dina utbildning, vilket kan bli lite mer arbete.

En nackdel med att bygga sin egen examen är att man inte får riktigt samma gemenskap på universitet som om man hade läst ett program, men detta är något som man får tänka på.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!
Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.