psykologprogrammet

Antagningspoäng för psykolog (2023)

Pluggtips.se, 4 augusti 2023

Psykologprogrammet är ett av de mest populära programmen på universiteten. Därför tillhör utbildningen också de programmen som kräver högst antagningspoäng.

För att komma in på psykologprogrammet under 2023 behövde du som minst ha 20.47 i betyg från gymnasiet eller 1.45 på högskoleprovet.

I denna artikeln kommer vi gå igenom på vilka universitet som man kan plugga psykologi på i Sverige, och hur bra betyg man behöver för att komma in på olika programmen.

På vilka lärosäten kan man läsa till läkare?

Idag finns det 11 lärosäten i Sverige där man kan studera till psykolog. Totalt sätt finns det också rätt så få platser, om man jämför med antalet som söker till de olika programmen.

Det går att studera till psykolog på följande universitet:

 • Lunds universitet
 • Uppsala universitet
 • Karolinska institutet (Stockholm)
 • Stockholms universitet
 • Göteborgs universitet
 • Linköpings universitet
 • Umeå universitet
 • Linnéuniversitetet
 • Örebro universitet
 • Karlstads universitet
 • Mittuniversitetet

Antagningsstatistik för psykologprogrammet

Psykologprogrammet tillhör de program som brukar vara väldigt svåra att komma in på. För att bli antagen till på det universitet med lägst antagningspoäng, Mittuniversitetet, behöver du ha 20.47 i meritpoäng från gymnasiet eller ha fått 1.40 på högskoleprovet.

Det psykologprogrammet som har högst antagningspoäng hittar du på Lunds universitet. För att plugga till psykolog i Lund behöver du ha 21.88 i betyg eller 1.65 på högskoleprovet.

Nedan kan du ser antagningspoängen från urvalsgrupp BI, betygen från gymnasiet, och urvalsgruppen på högskoleprovet, vilket är de urvalsgrupperna som de flesta kommer söka med.

Lärosäte Urvalsgrupp BI Urvalsgrupp HP
Lunds universitet 21.88 1.65
Uppsala universitet 21.80 1.60
Göteborgs universitet 21.73 1.65
Stockholms universitet 21.25 1.60
Karolinska institutet 21.10 1.55
Örebro universitet 21.04 1.45
Linnéuniversitetet 21.04 1.40
Linköpings universitet 21.04 1.55
Umeå universitet 20.99 1.50
Karlstads universitet 20.99 1.45
Mittuniversitetet 20.47 1.40

Statistiken kommer ursprungligen från Universitets- och högskolerådets antagningsstatistik för höstterminen året 2023.

Antagningspoängen kan däremot variera något från år till år, men poängen brukar ligga på ungefär samma nivå. När du söker till psykologprogrammet kan du därför räkna med att du behöver ha liknande betyg.

Vad innebär urvalsgrupp BI?

Urvalsgrupp BI är den urvalsgruppen där du söker med dina avslutade gymnasiestudier som ger behörighet utan kompletteringsbetyg.

Kompletteringsgruppen (BII) är en annan urvalsgrupp som man kan söka via om man har kompletterat sina gymnasiebetyg på exempelvis komvux.

Vilka betyg krävs för att bli psykolog?

De lägsta antagningspoängen som vanligtvis krävs för att bli antagen till psykologprogrammet är 20.47 poäng, vilket är kravet på Mittuniversitetet.

För att uppnå dessa poäng behöver du i genomsnitt prestationer över ett B-betyg i dina kurser och fullt utnyttjade meritpoäng - det vill säga, 2.5 extra poäng som kan erhållas genom att studera vissa kurser som ger meritpoäng, såsom matematik, engelska och moderna språk.

Vad kan man göra om man inte kommer in på programmet?

Att inte komma in på psykologprogrammet kan kännas nedslående, men det finns flera vägar att ta sig framåt.

Om dina gymnasiebetyg inte når upp till antagningskravet kan du överväga att förbättra dem genom att studera på Komvux. Ett annat vanligt alternativ är att förbereda sig för att skriva högskoleprovet, där en poäng omkring 1.5 oftast krävs för psykologprogrammet - en målsättning som är inom räckhåll för de flesta om man tränar inför provet.

En alternativ bana kan vara att skapa en egen utbildningsväg genom fristående kurser inom psykologi, för att bygga en kandidatexamen. Trots att det finns ett generöst utbud av fristående kurser att välja från, kräver detta alternativ mer självständigt ansvar då du behöver söka till varje kurs individuellt och planera din egen utbildningsbana.

Byggande av egen examen kan resultera i att man missar den samhörighet som ett program erbjuder, men detta är en avvägning att ta hänsyn till. Slutligen, det viktigaste är att hitta en väg som bäst matchar dina egna mål och ambitioner inom psykologi.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.