undvika bakfyllan

10 tips för att undvika bakfyllan på studentfesten

Pluggtips.se, 15 april 2022

Som student kan det bli en del fester och för mig känns det jobbigt när man tappar en hel dag bara för att man är bakfull dagen efter. Jag vill alltid få ut det mesta av dagen genom att arbeta på mina olika projekt och kunna göra andra roliga aktiviteter.

I denna artikeln delar jag med mig av 10 tips för att undvika bakfyllan efter festen.

1. Ät en bra middag innan

Att undvika bakfyllan börjar redan innan du börjar dricka, och det är viktigt att du försöker få i dig en bra middag innan festen. Välj gärna någon nyttigare mat med mycket vitaminer och mineraler. Det kommer hjälpa din kropp att kunna bryta ner alkoholen senare.

Att äta en stor middag innan kommer även innebära att du inte kommer kunna få i dig alkoholen lika snabbt. Det är svårt att svepa 4 öl på raken om du just har ätit en stor middag.

2. Få i dig mycket vätska under dagen

Under dagen innan festen är det även viktigt att du får i dig mycket vätska, så att du har en bra vätskebalans när festen börjar.

Försök även att få i dig tillräckligt med salt och mineraler så att din kropp lättare kan hålla kvar vattnet. Detta kan du exempelvis göra genom att ta en resorb eller dricka sportdryck.

3. Undvik att blanda alkoholen

Om man blandar alkohol med exempelvis energidryck kan det vara svårare att upptäcka att man själv är berusad. Det kan i sin tur leda till att du drycker mer än vad du tidigare hade tänkt.

Om du blandar alkohol med energidryck såsom Red Bull kan det även påverka din sömn negativt på grund av allt koffein. Det kan ge dig en värre bakfylla dagen efter.

4. Om du dricker sprit, välj en ljus

Mörka drycker tenderar att ge mer huvudvärk än ljusa drycker. För att undvika bakfyllan bör du därför välja en ljusare sprit eller en annan alkohol.

Anledningen till varför ljus alkohol tenderar att ge mindre huvudvärk är att den är renare. Ljus alkohol innehåller färre föroreningar och allergener och brukar därmed leda till en mildare bakfulla.

5. Dricka varannan vatten

Att dricka varannan vatten är ett tips som du säkert har hört talas om tidigare, men det stämmer. För att undvika bakfyllan dagen efter är det viktigt att du samtidigt får i dig vatten under festen.

6. Undvik hård träning dagen innan

Försök att undvika att träna hårt samma dag som du ska på en stor fest. Annars kommer det leda till att din kropp både behöver återhämta sig från träningen och bryta ner alkoholen samtidigt.

Om du tränar hårt kommer du både ha stor träningsvärk och kanske vara bakfull samtidigt, och det är inte så kul.

7. Få i dig något att äta innan du går och lägger dig

Det är bra att försöka få i sig något att äta innan man går och lägger sig efter festen. Det kan göra att du nyktrar till snabbare.

Försök däremot ge dig själv maten lite tid att smälta en stund innan du går och lägger dig.

8. Ta en resorb innan du går och lägger dig

Innan du går och lägger dig är det bra att fylla på med ett stort glas vatten och en resorb. Det kommer göra att du vaknar piggare dagen efter.

Om du har lätt vätskebrist när du vaknar dagen efter kan det förvärra bakfyllan.

9. Se till att du får sova ut

Efter en stor fest är det bra om du kan ge din kropp chansen att sova ut. Låt din kropp ta en sovmorgon om du känner att du behöver det.

Samtidigt kommer inte din sömn bli lika effektiv efter att du druckit mycket. Det beror på att alkoholen påverkar sömnens alla stadier så att man inte kommer ner i den djupa sömnen.

10. Börja dagen efter festen med en kall dusch

Om du känner att du behöver vakna till rejält dagen efter en hård fest kan det vara bra att ta en kall dusch. Det kommer få din kropp att vakna till.

Försök även att börja morgonen med ett stort glas vatten när du vaknar och kanske ytterligare en resorb.

Kom även ihåg att det bästa är att skippa alkoholen helt och hållet om du vill få en produktiv dag efter festen. Du behöver verkligen inte dricka för att kunna ha roligt på festen.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.