svåraste utbildningen

Vilken är den svåraste utbildningen i Sverige?

Pluggtips.se, 30 mars 2022

Bland alla utbildningar som går att läsa på de svenska universiteten och högskolorna så toppar civilingenjörsprogrammen och läkarlinjen. Dessa utbildningar tillhör dem som kräver mest plugg och är svårast att ta sig in på.

I denna artikeln går vi igenom de utbildningar som många studenter upplever som tuffast, samt de utbildningarna som har allra högst antagningspoäng och därmed är svårast att komma in på.

Vilken är den tuffaste utbildningen att läsa på universitetet?

Det är svårt att säga vilken som är den tuffaste utbildningen på universitetet eller högskolan, men om man ser till de utbildningar som har mest avhopp så toppar flera civilingenjörsprogram. Samtidigt ses läkarprogrammen som en av de utbildningar där man pluggar mest.

Om man ser på civilingenjörsutbildningar så brukar teknisk matematik och teknisk fysik ses som de svåraste, främst på grund av den tunga matten och fysiken. Det spelar sällan någon roll om man var bra på matte tidigare under gymnasiet. Man kommer ändå behöva plugga väldigt mycket för att klara av utbildningen.

Den svåraste utbildning för dig kommer däremot bero mycket på dina egna preferenser. Om du har enkelt för matematik behöver inte teknisk matematik nödvändigtvis vara den svåraste utbildningen för dig. Om man ser generellt på hela den svenska befolkningen kommer dock teknisk matematik och teknisk fysik ses som de svåraste.

Vilken är den svåraste utbildningen att komma in på?

Bland de utbildningar som är svårast att komma in på toppar läkarlinjerna och civilingenjörsutbildningar i teknisk matematik och fysik på KTH. Av de 10 utbildningarna med högst antagningspoäng hittar man 4 stycken läkarutbildningar.

Om man bortser från läkarutbildningarna så hittar man endast utbildningar från Lunds universitet, KTH och Chalmers, vilket brukar ses som de universiteten med högst status.

Universitetsutbildningarna med högsta antagningspoäng (B1)

Nedanför har vi sammanställt en lista med de 10 universitetsutbildningar som hade högst antagningspoäng för urvalsgrupp B1 hösten 2021. Statistiken är från UHR och visar utbildningar med högst antagningspoäng från det andra urvalet.

Utbildning: Poäng: (B1)
Civilingenjörsutbildning i teknisk matematik (KTH) 22.34
Läkarprogrammet (Lund) 22.29
Civilingenjörsutbildning i teknisk fysik (KTH) 22.29
Läkarprogrammet (Karolinska) 22.21
Läkarprogrammet (Uppsala) 22.19
ARKITEKTUR OCH TEKNIK (Chalmers) 22.08
Läkarprogrammet (GU) 22.03
Psykologprogrammet (Lund) 22.00
Civilingenjörsutbildning i industriell ekonomi (Lund) 22.00
Civilingenjörsutbildning i teknisk fysik (Lund) 21.98

För att ha en chans att komma in på någon av de utbildningar med högst antagningspoäng behöver du i princip ha A i alla ämnen, samt ha full meritpoäng. Om du lyckas få A i alla ämnen med full meritpoäng kommer du få 22.50 i meritvärde.

Universitetsutbildningarna med högsta antagningspoäng (HP)

Nedanför har vi sammanställt en lista med de 10 universitetsutbildningar som hade högst antagningspoäng för urvalsgrupp HP (Högskoleprovet) hösten 2021. Statistiken är från UHR och visar utbildningar med högst antagningspoäng från det andra urvalet.

Utbildning: Poäng: (HP)
Läkarprogrammet (Uppsala) 1.80
ARKITEKTUR OCH TEKNIK (Chalmers) 1.80
Läkarprogrammet (Lund) 1.75
Psykologprogrammet (Lund) 1.75
Civilingenjörsutbildning i teknisk matematik (KTH) 1.75
Läkarprogrammet (Karolinska) 1.75
Läkarprogrammet (GU) 1.75
Läkarprogrammet (Örebro) 1.70
Civilingenjörsutbildning i industriell ekonomi (Lund) 1.70
Läkarprogrammet (Linköping) 1.70

För att kunna komma in på någon av de utbildningar med högst antagningspoäng för högskoleprovet (HP) kommer du att behöva få 1.80 på provet. Det är inte omöjligt att få ett sådant resultat, men samtidigt kommer det kräva väldigt mycket studier.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.