examensarbete

10 tips för att lyckas med ditt examensarbete

Pluggtips.se, 4 april 2022

Det finns mycket som är bra att tänka på när man skriver sitt examensarbete eller C-uppsats som det ibland kallas för på kandidatnivå. I denna artikeln delar vi med oss av 10 tips som är bra att tänka på när du skriver ditt examensarbete.

1. Planera examensarbetet väl

När du skriver ditt examensarbete är det viktigt att du lägger mycket tid på planering och att den blir bra. Det kommer göra dig mer effektiv senare eftersom du vet vad du behöver göra.

Det brukar också vara bra att lägga upp en plan var i processen man ska vara varje vecka för att kunna hinna klart med examensarbetet. Var inte heller rädd för att planera om ifall du skulle stöta på hinder, och ta hjälp av din handledare.

2. Ta vara på tiden med din handledare

Din handledare är en viktig resurs när du gör ditt examensarbete, och det är därför viktigt att ta vara på tiden som du får med den personen. Försök att förbereda dig inför varje möte så att du vet vart ni befinner er i processen.

Det är alltid bra att skriva ner frågor som du tidigare kommit på under veckan, eller som du funderar över som du kan ta med dig till nästa möte med din handledare.

3. Börja tidigt fundera vad du vill skriva om

När man ska välja ett ämne för sitt examensarbete så finns det väldigt mycket att välja mellan. Det är viktigt att du tidigt börjar fundera på vad du vill skriva om. Om du skriver ditt examensarbete på våren är det bra att börja fundera någon gång tidigt på hösten eller tidigare än så.

Om du börjar fundera tidigt ger det dig också gott om tid åt att hitta en bra handledare inom ditt valda ämne.

4. Välj ett ämne som du är intresserad av

Ett examensarbete görs under en lång tidsperiod och det är därför viktigt att välja något som man är intresserad av för att göra processen enklare.

Fundera vilka kurser som du tidigare läst på universitetet som var roligast och fundera på vad du hade kunnat göra inom det området. Ett tips är även att kontakta föreläsaren som du hade i den kursen.

5. Skapa bra skrivrutiner

För att lyckas med sitt examensarbete ska man försöka skapa bra skrivrutiner där man exempelvis skriver lite varje dag på sin uppsats. Det gör att ni varje gång kommer ha något att diskutera med er handledare och att ni kommer att ligga i god fas.

Många av de som har svårigheter med sitt examensarbete har ofta dåliga skrivrutiner.

6. Gör något varje dag

När du skriver ditt examensarbete brukar det vara bra att ha en regel att man ska försöka göra något lite varje dag. Följ din planering och se alltid till att du försöker ligga i fas.

7. Be någon läsa ditt arbete

Att låta några nya ögon läsa ditt arbete kan ofta vara till hjälp när det närmar sig slutet på ditt examensarbete. Om du låter någon annan läsa ditt arbete kanske det hjälpa dig att höja kvalitén på arbetet inför examinationen och inlämningen.

8. Välj din uppsatspartner med omsorg

Många genomför sitt examensarbete i par tillsammans med en annan student, och när man väljer uppsatspartner ska man försöka välja med omsorg. Välj inte bara din bästa vän direkt, utan först vem du samarbetar som bäst med.

Tänk på att examensarbetet är ett väldigt stort och viktigt arbete, och du ska arbeta länge tillsammans med din uppsatspartner. Försök därför att hitta den som du samarbetar som bäst med.

9. Fokusera på innehållet först, sen språket

När man börjar skriva på sitt examensarbete kan det vara enkelt att man tidigt börjar fundera över språket och kontrollera meningsbyggnad m.m, men försök att inte göra det tidigt.

Det finns en risk att det som du skriver i början inte kommer nå den slutgiltiga versionen av uppsatsen, och därför bör man inte fokusera så mycket på språket först. Fokusera istället på att skriva och producera mer innehåll, så att ni kommer framåt i processen.

10. Skriv ner källor som du använder direkt

När man hittar en ny källa brukar man ofta vilja skriva ner det man läst direkt, men glöm inte heller bort att källhänvisa och skriva ner källan. Det är väldigt svårt och jobbigt att försöka hitta tillbaka till en källa som du läst tidigare.

Tänk även på att alltid skilja mellan texten som du skrivit själv, och den som du klistrat in själv från en källa. Det blir inte kul om du råkar blanda ihop dessa senare.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.