funderar på om jag valt rätt utbildning

Hur vet jag om utbildning jag valt är rätt?

Pluggtips.se, 17 april 2022

Många studenter blir någon gång osäkra på om de faktiskt valt den rätta utbildningen. Det finns många olika anledningar till varför man kan tvivla. Det är vanligt att man saknar motivationen, kurserna känns tråkiga eller så tycker kanske du tycker att det är svårt.

I denna artikeln går vi igenom 4 frågor som du kan ställa dig själv för att ta reda på om du har valt rätt utbildning eller inte.

Har du intresse för utbildningen du läser?

Det första är hur mycket intresse man har för det man läser. Ju större intresse du har, desto enklare kommer utbildningen att kännas och desto mer motiverad kommer du att vara. Att ha ett intresse för utbildningen är en mycket viktig faktor. Det är viktigt att du har ett intresse för utbildningen du läser.

Läser man en kurs som man verkligen gillar så kommer det att vara mycket enklare att ta till sig informationen och man kommer också ha mycket mer motiverat för att lära sig. Samtidigt kan man ibland läsa tråkiga kurser även om man har ett intresse för utbildningen.

Kan du tänka dig jobba med det du läser i framtiden?

Ett annan viktig aspekt är om du kommer att använda det du lär sig i verkligheten. Det är inte alltid en dum idé att fråga någon som jobbar inom det området som du vill jobba inom senare.

Om du inser att du aldrig kommer arbeta med den utbildningen du läser så kommer det mest vara slöseri med tid och pengar.

Däremot, om du tror att det finns en stor chans för dig att använda de kunskaperna i framtiden så kan det vara ett tecken på att du faktiskt har valt rätt utbildning.

Har du kapaciteten att klara utbildningen?

En tredje aspekt är huruvida man tror att man har kapacitet att klara av utbildningen. Man ska inte underskatta sig själv, men ibland kanske utbildningen inte kommer passa för dig.

Det finns ingen anledning till att du ska gå en utbildning som du inte känner att du har kapacitet för att klara av, det är både slöseri med tid och pengar.

Samtidigt ska du som sagt aldrig underskatta dig själv och ofta kommer det hårda arbetet att vara värt det.

Du behöver även vara medveten om att det är helt naturligt att få omtentor om du fått det. Det är väldigt få som klarar av utbildningen utan att få några omtentor.

Får utbildningen eller kursen dig att ifrågasätta om du valt rätt?

En fjärde och sista aspekt är huruvida det är utbildningen eller kurserna som får dig att ifrågasätta om du valt rätt. Ibland kommer kurserna bara vara tråkiga eller väldigt svåra och det är viktigt att skilja på kursen du läser från din utbildning.

Det är helt normalt att man ibland har svårt och tror att man inte klarar det, eller så är det bara en dålig kurs. Det finns inget fel i att ha svårt och du ska inte stressa dig själv över det.

Ett skäl till varför du tycker att det är svårt kan vara en dålig studieteknik. Du kan exempelvis fundera på om du börjar studera i tid till tentan. På universitetet är det vanligtvis en rekommendation att börja plugga till tentan 3 veckor innan tentadatumet.

Sammanfattning

Som du säkert förstår så finns det ingen enkel eller snabb metod som man kan använda för att ta reda på om man har valt rätt utbildning eller inte.

Men något som kan hjälpa dig är att fundera på faktorer såsom ditt intresse, kapacitet, framtida jobb inom området och svårigheten av kurserna.

Det helt normalt att man är osäker på om man valt rätt utbildning, och det är något som många funderar på någon gång under sin utbildning. Det viktigaste är att du inte stressar upp dig själv och att du ger dig själv tiden att tänka igenom ditt val.

Kurserna kan ibland också vara tråkiga eller svåra, men det behöver inte nödvändigtvis betyda att du har valt fel utbildning. Det är viktigt att du alltid försöker skilja på din utbildning och kursen du läser.

Ibland kan det hjälpa att prata med någon om ditt beslut. Det kan ge dig nya insikter och perspektiv på saken. Det finns inte heller något rätt eller fel svar, och det är viktigt att du gör det som känns bäst för dig.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.