laga mat

10 tips på billiga och goda maträtter för studenter

Pluggtips.se, 12 april 2022

Om man vill spara pengar som student behöver man inte bara äta nudlar på universitetet. Det finns många andra goda och biliga maträtter som du kan tillaga för 10-15 kronor per portionen.

I denna artikeln går vi igenom 10 tips på billiga maträtter som fungerar utmärkt i matlådan för studenter eller andra som vill spara pengar.

1. Korvstroganoff med ris

Korvstroganoff är en korvgryta som är lättlagad och välsmakande. För att tillaga en korvstroganoff behöver du falukorv, lök och grädde som huvudingredienser.

Andra ingredienser som du behöver är olja, tomatpuré, japansk soja, dijonsenap och salt och peppar.

Du kan hitta ett recept hur du gör här.

2. Linsgryta med ris

För att tillaga en matig och krämig linsgryta behöver du framförallt kokosmjölk, linser och körsbärstomater. Grytan kan du sedan smaksätta med vitlök, curry och sambal oelek.

Ett recept kan du läsa här.

3. Pasta carbonara

En klassisk carbonana med lite parmesanost är fruktansvärt gott, enkelt och billigt. För att tillaga en pasta carbonara behöver du bacon, grädde, parmesanost, ägg och spaghetti.

Ett recept kan du läsa här.

4. Blodpudding med ägg eller bacon

Blodpudding med ägg eller bacon och riven morot är en lättlagad och billig måltid under 10 kronor. Förutom att vara enkel och billigt är det även väldigt nyttigt.

Ett recept kan du läsa här.

5. Omelett

En annan enkellagad maträtt är en omelett och även om det kanske inte är den bästa rätten för din matlåda kan det vara en bra middag. Om du vill piffa upp din omelett kan du tillsätta lite vad som helst som du har i kylskåpet såsom skinka eller ost.

Ett recept kan du läsa här.

6. Broccolipaj

Broccolipaj smaksatt med fetaost, mozzarella och soltorkade tomater är väldigt gott och en billig maträtt. Förutom att passa utmärkt i matlådan är det också en väldigt bra picknickmat.

Jämfört med andra maträtter på listan tar en broccolipaj lite längre tid eftersom du behöver förbereda litegrann.

Ett recept kan du läsa här.

7. Tonfiskpasta

En tonfiskpasta går snabbt att tillaga och det är dessutom väldigt gott. För en tonfiskpasta behöver du bland annat en burk tonfisk, krossade tomater, grädde, pasta och vitlök.

Ett recept kan du läsa här.

8. Spenatsoppa med ägg

Senatsoppan med ägg är en gammal klassiker när man vill spara pengar. Rätten går även väldigt snabbt att tillaga. Du behöver fryst spenat, lök, grädde, och grönsaksbuljong.

Ett recept kan du läsa här.

9. Pyttipanna med falukorv

Fördelen med en pyttipanna är att du kan ta lite det som du har hemma. Men man brukar oftast ha i potatis, lök och någon typ av korv. Till pyttipannan kan du även steka upp något ägg om du vill det.

Ett recept kan du hitta här.

10. Potatis och purjolökssoppa

En annan billig och enkel soppa är potatis och purjolökssoppa. Det är en enkel och god soppa och om du vill lyxa till det kan du exempelvis servera den med lite stekt bacon på.

För en potatis och purjolökssoppa behöver du potatis, purjolök, grädde, grönsaksbuljong och kryddor.

Ett recept kan du hitta här.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.