Att-göra-listor - Varför bör du använda en?

Att-göra-listor är säkert något som vi alla använt något någon. Det är ett mycket vanligt verktyg för att samla uppgifter som vi behöver göra på ett och samma ställe. Men hur bra är egentligen en att-göra-lista?

Hur effektiva är att-göra-listor?

Att-göra-listor är ett mycket effektivt verktyg för att strukturera uppgifter. Det gör att din hjärna inte behåller hålla kolla på alla uppgifter och samtidigt gör det att du får en dopaminkick när du stryker av en färdig uppgift på ditt papper.

Det finns däremot både bra och dåliga att-göra-listor, och det är viktigt att veta hur man skriver en bra att-göra-lista.

För att skriva en effektiv att-göra-lista är den första regeln att endast skriva med de viktiga uppgifter som faktiskt har värde. Många tenderar att skriva med alldeles för många uppgifter, och dessutom sådana med låg prioritet.

Om du inte har ett bra system hur du ska prioritera dina uppgifter kan det leda till att du börjar med flera uppgifter som har låg prioritet. I slutet av dagen kan de sedan kännas som du gjort massor, men egentligen har du inte gjort något viktigt som du egentligen borde ha gjort. För du har endast strukit av dina uppgifter med låg prioritet.

Den andra regeln för att skriva effektiva att-göra-listor är att minimera antalet uppgifter på listan. Många blir överväldigade när de ser allt som behöver göras under en dag vilket kan leda till att man prokrastinerar.

Om möjligt så bör du försöka hålla dig till max tre stora uppgifter på din att-göra-lista varje dag. Tänk även så att du planerar så att faktiskt är möjligt att få gjort alla uppgifterna under dagen. Om du inte är möjligt att göra alla uppgifterna på en daglig att-göra-lista bör uppgifterna inte stå på din att-göra-lista.

Hur skriver man en bra att-göra-lista?

Nedan tänkte jag sammanfatta hur man skriver en bra att-göra-lista i en lista. Vissa av dessa tipsen tog jag också upp delvis i den föregående paragrafen.

  1. Fokusera på de viktigaste uppgifterna först, detta kan du göra genom att ge varje uppgift på din att-göra-list en prioritet. Exempelvis kan du skriva (H),(M) eller (L) efter uppgiften för att indikera om uppgiften har hög, medium eller låg prioritet. Börja alltid med de uppgifterna som har hög prioritet och arbeta dig nedåt.
  2. Undvik att skriva ner uppgifter som tar mindre än 5 minuter att genomföra. Gör dessa uppgifter i stället direkt för att få de gjorda. Försök att endast skriva ner uppgifter som tillför med värde på din todolist.
  3. Om det är en större uppgift, bryt ner uppgiften i mindre delar som du kallar för deluppgifter. Det gör det lättare att veta vad du behöver göra för att genomföra uppgiften, och minskar risken för prokrastinering.

Använda papper eller digitala verktyg?

En vanlig fråga när det gäller att-göra-listor är om det är bäst att använda papper eller digitala verktyg. Sanningen är att detta är väldigt individuellt och du bör använda det som känns bäst för dig. Jag själv föredrar att använda mig av papper.

Fördelen med att använda digitala verktyg är att det kan bli enklare att organisera sina uppgifter. Mina två favoritverktyg för digitala att-göra-listor är Notion och Todoist.

Fördelen som jag upplevt med papper är däremot att det känns som jag får en större dopaminkick/belöning när jag stryker över en uppgift jag gjort med pennan.

Du får däremot själv välja vad som känns som det bästa valet för dig. För sanning är att båda alternativen har sina fördelar.

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!
Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.