Att-göra-lista: Så får du uppgifterna gjorda!

En att-göra-lista är ett enkelt men effektivt verktyg för att hålla ordning på alla sina uppgifter. Genom att lista upp alla sina uppgifter som måste göras kan du se till att inget glöms bort.

En del människor upplever däremot att de aldrig får någonting gjort trots att de har skrivit upp allt på sin att-göra-lista.

Om detta låter som dig, så behöver du inte oroa dig! Det finns flera saker som du kan hjälpa dig att få ut det mesta av din att-göra-lista och få allt gjort.

Vad är syftet med en att-göra-lista?

En att-göra-lista hjälper dig att hålla ordning på alla uppgifter som du behöver göra. Att ha allt nedskrivet på ett och samma ställe hjälper dig att hålla dig organiserad och se till att ingenting glöms bort.

En att-göra-lista kan också vara en bra motivationsfaktor, på grund av den positiva känslan som man får när man kryssar av en uppgift som man nyss har gjort.

Detta kan hjälpa dig att hålla dig på rätt spår mot ditt mål och hjälpa dig att se att du gör framsteg med dina uppgifter.

Till sist, när du skriver ner saker på din att-göra-lista så kommer du också kunna frigöra mentalt utrymme som du kan ägna åt viktigare saker.

Hur gör man en att-göra-lista?

Det finns många olika sätt att skriva en att-göra-lista. Vissa föredrar att använda penna och papper, medan andra gillar att använda appar eller anteckningsfunktionen på sin telefon.

Du väljer själv vilket sätt som du vill använda. Det viktigaste är att se till att det är något som du känner dig bekväm med och som du kommer att använda.

När du skriver ner dina uppgifter så är det viktigt att du tänker på att vara specifik, dela upp större uppgifter i mindre delar, prioritera dina uppgifter och att fastställa en tidsåtgång för varje uppgift.

  • Var specifik: När du skriver när du skriver ner dina uppgifter, se till att vara så specifik som möjligt. På så sätt blir det lättare för dig att veta exakt vad som behöver göras. I stället för att skriva "tvätta" kan du till exempel skriva "tvätta alla kläder i tvättkorgen och häng upp dem för att torka".
  • Bryt ner större uppgifter: Om det är en större uppgift, bryt ner uppgiften i mindre delar som du kallar för deluppgifter. Det gör det enklare att veta vad du behöver göra för att genomföra uppgiften, och minskar också risken för prokrastinering.
  • Prioritera dina uppgifter: Ett enkelt sätt att planera sina uppgifter är att ge alla uppgifter en prioritet genom att skriva (H),(M) eller (L) vid sidan av uppgiften för att indikera om uppgiften har hög, medium eller låg prioritet. Börja alltid med de uppgifterna som har hög prioritet och arbeta dig nedåt.
  • Ge uppgiften en tidsgräns: Detta är särskilt viktigt för uppgifter som du tenderar att skjuta upp. Genom att sätta upp en tidsgräns tvingar du dig själv att börja med uppgiften och inte skjuta upp den.

Ett annat tips är också att undvika att skriva ner uppgifter som tar mindre än 5 minuter att genomföra. Försök att göra dessa uppgifter direkt och skriv endast ner uppgifter som kommer att ta längre tid.

Vissa människor gillar också att lägga till en kolumn för "anteckningar" där de kan skriva ner alla tankar eller idéer som de har i samband med uppgiften.

Vad är fördelarna med en att-göra-lista?

En att-göra-lista kan vara ett effektivt verktyg för att strukturera dina uppgifter. Det gör att din hjärna inte behöver hålla koll på allt som du behöver göra, vilket gör att du kan ägna mer mentalt utrymme åt själva uppgiften.

När du kryssar av en slutförd uppgift så kan det också ge dig en positiv dopaminkick, vilket pushar dig till att slutföra flera uppgifter.

Den kan också hjälpa dig att se dina framsteg och motivera dig att fortsätta.

Om du delar din att-göra-lista med andra kan det också hjälpa dig att "hålla dig ansvarig" och se till att du faktiskt får gjort alla uppgifterna som du säger att du ska göra.

Hur gör du en bra att göra-lista?

Det finns både bra och dåliga att-göra-listor, så hur gör man en bra att göra-lista?

För att svara på den frågan så går igenom några ytterligare tips som kan hjälpa dig att göra en bättre att-göra-lista.

Först och främst är det viktigt att du skriver ner uppgifter som faktiskt har ett värde. Annars finns det en risk att du kommer att lägga tid på uppgifter som egentligen inte bidrar till något.

Du bör också undvika att skriva ner för många uppgifter. En tumregel kan vara att inte skriva ner mer än tre till fem uppgifter per dag. Detta säkerställer att din lista är hanterbar och att du inte känner dig överväldigad av den.

Självklart så kan du också ha flera små uppgifter på din att-göra-lista, men du bör försöka se till så att du kan få gjort alla de uppgifterna som du skriver ner under en dag.

Det kan också vara till hjälp att prioritera sina uppgifter eftersom detta garanterar att du kommer få gjort de allra viktigaste uppgifterna först.

Ska man använda papper eller digitala verktyg?

När man ska göra sin att-göra-lista så har man alltid valet att använda papper eller ett digital verktyg såsom Todoist eller Notion.

Vad som är bäst att använd beror på dina personliga preferenser. En del föredrar en fysisk lista där man kan bocka av med en penna är papper. Medan andra föredrar flexibiliteten och funktionaliteten som man får med ett digitalt verktyg eller en app.

Om du letar efter en bra app för att göra dina listor så är Todoist, Wunderlist och AnyDo är tre populära val.

En del föredrar också att använda sig av en kanban och en app såsom Trello och Notion. Det kan vara ett bra alternativ om du vill se alla dina uppgifter på ett ställe och flytta runt dem när du slutför dem.

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.